Перші заморозки: синоптик попередив, коли Україну накриє справжня осінь

Перші заморозки: осінній краєвид України
Перші заморозки: осінній краєвид України

Жовтень 2024: від тепла до дощів і можливого снігу

Україна готується до контрастного та несподіваного жовтня 2024 року, за попередніми прогнозами метеорологів. Початок місяця обіцяє бути надзвичайно теплим, продовжуючи спеку вересня, але ця спека швидко заміниться осінніми погодними умовами з похолоданням вже з 5-6 жовтня.

Він зазначає, що різке похолодання прийде із вторгненням арктичних повітряних мас. Температура різко знизиться на 7-13 градусів, що супроводжуватиметься дощами та посиленням північно-західного вітру. Саме ця зміна погоди ознаменує початок метеорологічної осені в Україні. Перші заморозки очікуються у період із 7 по 10 жовтня.

Проте вже на початку другої декади місяця температура почне знову підвищуватися завдяки теплим повітряним масам з південного заходу Європи. Незважаючи на теплість, очікуються дощі, оскільки поле високого тиску залишатиметься стабільним. Але у третій декаді жовтня очікуються рясні та часті дощі, спричинені південними процесами над Середземним морем та Балканським півостровом.

Метеоролог також не виключає можливості першого снігу у третій декаді жовтня, особливо у передгірських районах та Поліссі. Однак формування снігового покриву, навіть тимчасового, є малоймовірним.

Загалом, жовтень 2024 року очікується тепліше за норму, особливо в південно-східній половині та в Криму. Опади будуть близькими до норми, але в західних та південних регіонах очікується їх значне збільшення. Найбільше опадів припаде на другу половину місяця.

Проте, на північно-східній частині України посуха продовжуватиме турбувати, навіть короткочасні дощі не зможуть помітно поліпшити ситуацію з недостатнім зволоженням ґрунту.

Читайте також