Петро Павел: Абсолютно справедливе завершення війни в Україні малоймовірне

Український флаг піднімається під сонцем
Український флаг піднімається під сонцем

Президент Чехії Петр Павел висловив свої думки щодо вирішення війни в Україні та її можливого вступу до НАТО. За його словами, повне відновлення контролю України над її територією, включаючи Крим, є неправдоподібним сценарієм, але компроміс можливий.

"Справедливий мир, якщо його уявити як повний контроль або абсолютну втрату контролю, означає повне відновлення контролю України над її територією, включаючи Крим", - заявив Павел. Однак він визнає, що це "скоріше фантазія", і реальність буде іншою.

Президент Чехії думає, що в разі мирних переговорів "дуже ймовірно, що Росія залишиться довгий час окупантом частини української території". Водночас він наголошує, що демократичні країни не повинні визнавати зміни міжнародних кордонів через агресію.

Незважаючи на можливу часткову окупацію, Павел вважає, що Україна може стати членом НАТО. "Я думаю, що не потрібно повністю відновлювати контроль над всією територією. Якщо буде встановлено адміністративний кордон, то ми можемо розглядати його як тимчасовий і прийняти Україну до НАТО на території, яку вона контролює", - пояснює він.

Президент Чехії також наголошує на необхідності проведення інтенсивних переговорів з Росією про відновлення безпеки в Європі, адже ця тема була недостатньо уваги з 2014 року, коли сталася анексія Криму.

Читайте також