Полювання за ППО та руйнування логістики: Україна націлилася на Крим та веде ефективну тактику, - NYT

Полювання за ППО, руйнування логістики, Крим в увазі
Полювання за ППО, руйнування логістики, Крим в увазі

Україна розпочала нову стратегічну кампанію, яка спрямована на російські військові об'єкти у Криму. Завдяки отриманню американських ракет ATACMS, українські збройні сили тепер можуть атакувати цілі по всьому півострові. Про це повідомляє The New York Times.

Згідно з українською стороною, з моменту отримання ATACMS цього весна було знищено або пошкоджено щонайменше 15 російських систем протиповітряної оборони в Криму, зокрема комплекси С-300 та С-400. Супутникові знімки підтверджують ушкодження радарів, засобів боротьби з радіолокацією, логістичних маршрутів та аеродромів.

Крім того, в результаті однієї з атак було пошкоджено два пороми, які грали важливу роль у постачанні військових товарів між Росією та Кримом. Це підтверджено супутниковими знімками, перевіреними військовими аналітиками, британською військовою розвідкою, українськими чиновниками та частково місцевими російськими чиновниками.

Експерти наголошують на успішності української тактики. Джастін Бронк з Королівського інституту об'єднаних збройних сил у Лондоні заявив, що вони досягли вражаючих успіхів за останні кілька місяців.

Хоча ця кампанія має обмежений вплив на лінію фронту, її мета - змусити Кремль ухвалювати складні рішення щодо розміщення цінних протиповітряних оборонних систем для захисту критично важливої військової інфраструктури. Вже відомо, що РФ перенесла до Криму додаткові протиповітряні оборонні системи, зокрема найновіший комплекс С-500 "Прометей".

Росія різко відреагувала на використання Україною західної зброї, попередивши США про "наслідки". Відповідно, кілька американських баз в Європі перебувають у стані підвищеної готовності.

Високопоставлений американський чиновник підтвердив, що Україна "дуже ефективно" використовує ATACMS. Він також зазначив, що США поставили "десятки" ракет, щоб забезпечити Україну достатнім запасом для продовження кампанії в Криму.

Британська військова розвідка вважає, що продовження атак на російські протиповітряні оборонні системи може змусити Москву перенести деякі військові літаки з Криму, щоб уникнути подальших втрат.

Нагадаємо, що раніше ISW пояснила, чому Росія розміщує військові об'єкти біля цивільних районів у Криму.

Читайте також