Посол назвав турецькі винищувачі, які буде купувати Україна

Україна планує купувати літаки Kaan

Україна бере участь у розробці та виробництві нового турецького винищувача Kaan, який буде п'ятого покоління. Посол України в Туреччині Василь Боднар повідомив, що Україна не тільки придбає ці літаки, але й знає, як і де їх використовувати.

"Україна також придбає Kaan. І ми не обмежимося їхньою покупкою, ми будемо їх використовувати, і знаємо, де це робитимемо", - сказав Боднар.

За його словами, українські фахівці беруть участь у проєкті з розробки двигуна для цих літаків вже до початку війни. Україна має компанії з великим досвідом у проєктуванні двигунів, і навіть конкурує з іншими виробниками за право бути постачальником для цього проєкту.

Крім того, Україна має достатній досвід та можливості для виробництва техніки з необхідними характеристиками для літаків Kaan. Тому є ймовірність, що Україна буде задіяна на всіх етапах - від розробки до виробництва.

Літак Kaan TF-X - це проєкт винищувача п'ятого покоління, розроблений Турецьким аерокосмічним комплексом TUSAŞ. Перший літак вже випробувано, а планується поставити перші 20 літаків в 2028 році та вийти на виробництво двох літаків на місяць з 2029 року.

Джерело: OBOZ.UA