Вихід на пенсію УБД: які переваги можуть отримати військові

Вихід на пенсію УБД: які переваги можуть отримати військові

Українці можуть вийти на пенсію достроково за умовами

У Головному управлінні Пенсійного фонду України у Вінницькій області пояснили, за яких умов учасники бойових дій можуть мати можливість вийти на пенсію достроково.

Законодавство встановлює різні умови для виходу на пенсію для військовослужбовців та цивільних громадян. Кадровим військовим для виходу на заслужений відпочинок потрібно мати вислугу років, тоді як для цивільних осіб головною умовою є страховий стаж. Учасники бойових дій мають право на достроковий вихід на пенсію, але також повинні мати страховий стаж та досягнути певного віку.

Право на достроковий вихід на пенсію мають чоловіки, які досягли 55 років і мають страховий стаж не менше 25 років, а також жінки, які досягли 50 років і мають страховий стаж не менше 20 років.

Право на достроковий вихід на пенсію також мають особи, які брали участь у бойових діях у складі різних органів влади та формувань, а також особи з резерву та ветерани АТО.

Але є виняток: особам, які працювали у військових частинах та брали участь у бойових діях, а також мали статус учасника бойових дій, дострокова пенсія за віком надаватися не буде. Однак, для цієї категорії доступні інші пільги. Також законом передбачено можливість дострокового виходу на пенсію за віком для членів сімей загиблих учасників бойових дій.

Пенсійний фонд роз'яснив також порядок сплати добровільних внесків під час зміни прізвища.