Головна

Поведінка Ірини Фаріон може демотивувати воїнів. Суд ухвалив сенсаційне рішення

Поведінка Ірини Фаріон може демотивувати воїнів

Фаріон програла суд у справі про поновлення на посаді кафедри української мови Львівської політехніки

Громадська діячка і колишня народна депутатка Ірина Фаріон програла судову справу про поновлення на посаді професора кафедри української мови Інституту гуманітарних та соціальних наук Національного університету "Львівська політехніка". Про це повідомляє "

За матеріалами справи, ректор львівського вишу звільнив Фаріон "по статті" за вчинення аморального проступку. Це рішення передувало засіданню ректорату, де розглядалися питання щодо дотримання моральних принципів та етики Фаріон в інтерв'ю журналістці Яніні Соколовій. Нагадаємо, що Фаріон висловила свої міркування про російськомовних бійців полку "Азов" у листопаді 2023 року.

«Я не можу назвати їх українцями. Якщо вони не говорять українською мовою, то нехай себе назвуть «рускімі». Чому вони такі очманілі? Чому зійшлося саме на українській мові? Якщо вони такі великі патріоти, покажіть свій патріотизм, вивчіть мову Шевченка», – заявила Фаріон.

На засіданні ректорату колеги Фаріон засудили її висловлювання, які принижують честь військовослужбовців та порушують моральні засади сучасного українського суспільства. Проте вона мала підтримку лише колег зі своєї кафедри.

У позові Фаріон зазначила, що її рівень компетенції та професійні навички свідчать про дотримання принципів запровадження української мови в усі сфери життєдіяльності. Але суд вирішив не оцінювати її професійну кваліфікацію та внесок української філології.

Суд погодився, що висловлювання Фаріон несумісні з продовженням роботи на посаді, оскільки розпалюють ворожнечу та принижують військовослужбовців. Водночас він наголосив, що питання мови важливе для держави, але прояви нетерпимості неприпустимі.

Служба безпеки України розпочала кримінальне провадження щодо висловлювань Фаріон. Кримінальне провадження відкрито за статтями про порушення рівноправності громадян, образу гідності військовослужбовців та інші.

Читайте також: