Президентська кампанія у США затьмарила саміт НАТО — The Times

Президентська кампанія у США темніє зустріч НАТО
Президентська кампанія у США темніє зустріч НАТО

Організація НАТО відзначає своє 75-річчя. За цей час вона стала найуспішнішим оборонним військовим союзом. Згідно зі статтею 5 основного договору, атака на одну країну є атакою на всіх. Ця взаємна гарантія витримала кризи і перевірку часом.

Але є ще одне число, яке варто згадати: 81. Це вік президента Байдена, і його розумові здібності обговорюються на зустрічах лідерів. Сумніви в компетентності Байдена можуть вплинути не тільки на саміт, але й на майбутній напрямок НАТО, зокрема на його зобов'язання захистити Україну від Путіна. Якщо Байден залишить посаду або не зможе продовжити своє президентство, керівництво найпотужнішою країною НАТО може потрапити в руки людини, яка вважає, що цей союз складається з країн, які отримують вигоди за рахунок США, повідомляє The Times.

Протягом усього політичного шляху Трампа було складно розпізнати, що є правдою в його заявах. Але він часто говорив про своє бажання швидко завершити війну, що, на думку багатьох, може вимагати жертв з боку України.

Крім того, президентство Трампа може призвести до радикальних змін в НАТО. Прихильники Трампа пропонують повне виведення американських військ з Європи, а США будуть внести лише обмежений внесок у захист континенту через військово-повітряні та військово-морські підрозділи, а також ядерний арсенал.

"Основою НАТО протягом 75 років була американська міць. Друга адміністрація Байдена все більше звертається до Китаю. Хто б не переміг на виборах 5 листопада, європейські країни будуть змушені платити більше за свою безпеку", - пише газета.

Джерело: ZN.UA

Читайте також