Про те чому F-16 це складно. І довго

Пілот F-16 катапультувався під час авіашоу

Капітан ВПС США Кріс Стріклін, який входив до демонстраційної пілотажної групи Thunderbirds (Буревісники), катапультувався під час авіашоу. Ця група, заснована у 1953 році, складається з 12 офіцерів, з яких сім безпосередньо пілотують літаки F-16C. Літаки, хоч і призначені для демонстраційних польотів, все ще можуть бути використані в бойових умовах. Капітан Стріклін мав широкий досвід і був одним з кращих пілотів у групі.

Під час виконання перевороту Split-S під час авіашоу на базі Маунтін-Гоум, капітан забув виставити альтиметр на нові параметри авіабази, і літак злетів з неправильною висотою. В результаті, виконуючи маневр, пілот виявив, що йому не вистачило висоти для виходу. Завдяки своєму навикам, за кілька секунд капітан виправив ситуацію і катапультувався на висоті 43 метри. Літак урізався в землю та вибухнув менше ніж за секунду після катапультації.

Після цього інциденту капітан Стріклін пішов з Буревісників, але продовжив службу в інших місцях, включаючи роботу в Білому Домі та НАТО. ВПС США змінили протоколи для виконання даного маневру після інциденту, і тепер його виконують на висоті, щонайменше, кілометр.

Цей інцидент нагадує нам, наскільки складні і небезпечні можуть бути літаки.