Продукти, вода, ліки та ліхтарики: українців закликали робити запаси на зиму

Продукти, вода, ліки, ліхтарики: запаси на зиму
Продукти, вода, ліки, ліхтарики: запаси на зиму

У Києві мешканців закликають готуватися до можливих перебоїв з електропостачанням узимку 2024 року.

Київська міська державна адміністрація (КМДА) рекомендує киянам завчасно запастись необхідними ресурсами, щоб комфортно пережити можливі блекаути.

Зазначимо, що поради будуть корисними і для мешканців інших міст. За прогнозами експертів, такі великі міста як Київ, Харків та Одеса взимку можуть зіткнутися з серйозними проблемами в енергопостачанні через дефіцит генерації та військові загрози. У гіршому випадку, мешканці цих міст можуть залишатися без світла до 16 годин на добу.

КМДА радить створити запас продуктів, які не потребують холодильника та приготування з використанням електроенергії. Це можуть бути консерви, сушене м'ясо, сублімовані продукти, сухарі, горіхи, шоколад та енергетичні батончики.

Особливу увагу слід приділити запасам води як питної, так і технічної. На одну дорослу людину рекомендується запастись 3 літри питної води та 10-12 літрів технічної води на добу.

Окрім їжі та води, КМДА рекомендує подбати про альтернативні джерела освітлення та інформації. Слід придбати FM-радіо на батарейках, ліхтарики, свічки та сірники. Також не варто забувати про домашню аптечку та засоби для безпечного пересування у темний час доби.

Продуктові набори

Нагадаємо, раніше директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко заявив, що Київ, Харків та Одеса є найуразливішими містами у зимовий період. Харків перебуває під постійною загрозою обстрілів, Одеса страждає на недолік власної генерації, а в Києві дефіцит потужностей може досягати 700-900 мегават. Через це ситуація з електропостачанням взимку в цих містах може бути найскладнішою країною.

Читайте також