Програмне забезпечення для підводних човнів Британії створили в РФ - ЗМІ

Програмне забезпечення для підводних човнів
Програмне забезпечення для підводних човнів

Британські інженери атомних підводних човнів використовують програмне забезпечення, створене в Росії та Білорусі. Проте це порушує правила Міністерства оборони Великої Британії, повідомляє The Telegraph.

За даними видання, програмне забезпечення мало би бути розроблене британським персоналом, але частину роботи передали інженерам з Сибіру та Мінська.

The Telegraph зазначає, що в Британії є обурення, що код, створений російськими та білоруськими розробниками, може бути використаний для розкриття місцезнаходження британських підводних човнів. Міністерство оборони Великої Британії визнало цю проблему серйозною загрозою для безпеки і почало розслідування.

За даними розслідування, компанія, яка передала роботу над внутрішньою мережею персоналу для інженерів атомних підводних човнів в Росію та Білорусь, спочатку тримала це в секреті. Фірма навмисно намагалася приховати місцезнаходження працівників, надавши їм фальшиві імена загиблих британців.

Як пояснює видання, компанія Rolls-Royce Submarines, яка керує флотом атомних підводних човнів Великої Британії, бажала оновити інтранет свого персоналу і передала цю роботу субпідрядникові - цифровій консалтинговій фірмі WM Reply.

WM Reply залучила розробників з Білорусі, один з яких фактично працював з дому в Томську (Сибір) згідно з документами, наданими на запит Міністерству оборони.

Існують побоювання, що оборонні можливості Британії могли бути поставлені під загрозу, оскільки стало відомо, що попередній проєкт також був переданий розробникам у Мінську.

Джерело: РБК-Україна

Читайте також