Прослуховування офіцерів Бундесверу: Пісторіус оприлюднив перші висновки розслідування

Російські спецслужби отримали запис розмови офіцерів Бундесверу

Міністр оборони ФРН Борис Пісторіус повідомив, що російські спецслужби отримали запис розмови офіцерів Бундесверу щодо ракет Taurus. Це стало можливим не через цілеспрямований шпіонаж, а через тотальне стеження за делегатами на авіашоу в Сінгапурі.

"Наші системи комунікацій не були скомпрометовані, при правильному використанні вони безпечні, в цьому немає сумніву", - підкреслив він.

Система Webex, якою користувалися офіцери, є сертифікованою платформою, розробленою для службового використання з різними захисними рівнями. Проте не всі співрозмовники дотримувалися правил безпечного підключення, і витік даних стався через учасника, який увійшов у систему через відкритий канал підключення.

Зазначається, що авіашоу в Сінгапурі було сприйнято російськими спецслужбами як чудова нагода для прослуховування. Міністр виключив втручання російського шпигуна в розмову та зауважив, що припущення про це є безпідставним.

З метою виявлення причини витоку даних проводиться розслідування, включаючи перевірку всіх задіяних приладів. Також розпочато юридичне розслідування щодо порушення тем, які можна обговорювати на платформі Webex. Міністр обіцяв посилити захист ІТ-системи та регулювання тем розмов, щоб запобігти подібним ситуаціям.

Будь-які атаки з прослуховуванням є загрозою для всіх країн, тому партнери та колеги Німеччини залишаються впевненими у її довірі. Глава Міноборони закликав не піддаватися на підступну гру, яку веде Путін, аби не розділити їх та не зробити Україну об'єктом протистояння.

Джерело: Укрінформ