Протези для військових: у мінсоцполітики ухвалили важливе рішення

Кожен громадянин України, який потребує протезування, має право на безкоштовний протез.

Щодо українських захисників, то при пред'явленні посвідчення військовий зможе відразу отримати свою виплату за протез. Про це в ефірі телемарафону повідомила міністр соціальної політики України Оксана Жолнович, передає Gazeta.ua.

"Щодо військових. Ми забрали у них необхідність доводити інвалідність, щоб отримати протез. Достатньо висновку лікарсько-консультативної комісії в самій лікарні, що такий протез потрібен", заявила Жолнович.

Вона пояснила, що є окремий момент щодо вартості протеза, бо для військовослужбовців, які отримали поранення захищаючи Батьківщину, така вартість протеза множиться на три. А для цього, за її словами, потрібний висновок ВЛК.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"І ось сьогодні ми під головуванням прем'єра розглядали це питання. На жаль, бюрократія цих ВЛК побудована таким чином, що важко отримувати цей висновок, бо треба отримувати первинні паперові документи від командирів, а вони на передовій. Зараз ми підготували зміни до постанови. Ми просто заберемо всі вимоги", повідомила вона.

Крім того, Жолнович також зауважила, що отримання виплати протезування буде максимально спрощено. Відтепер українським військовим не потрібно буде ні отримувати довідки про інвалідність, ні ходити по довідки з ВЛК.

"Просто достатньо лікарського висновку, що людина потребує протеза. Проект постанови ми вже розробили, але є процедура її погодження іншими органами влади та винесення на Кабмін. Думаю, що два, максимум три тижні, і вона буде ухвалена", підкреслила вона.

З 1 лютого 2023 року в Україні змінився порядок нарахування грошового забезпечення військовослужбовцям.

Зміни торкнулися як додаткової винагороди, так і основних виплат. Соціальна інформаційна платформа нагадує, що звільнені з полону українці мають право на отримання 100 тис. грн щорічно під час перебування у полоні та 100 тис. грн одноразово після звільнення.

Крім того, у разі смерті військового передбачена одноразова фінансова державна підтримка його родині теж у розмірі 100 тис. грн.