Рекордна спека в Україні: метеоролог розповів, коли зміниться погода

Найбільша спека на рекорд і зміна погоди
Найбільша спека на рекорд і зміна погоди

Україна потерпає від аномальної спеки

З початку липня цього року Україна опинилася в полоні надзвичайно спекотної погоди, яка охопила більшість країни, за винятком північно-західних областей. Причиною цього стало проникнення повітряних мас із тропічних та субтропічних регіонів Північної Африки та Близького Сходу, що супроводжується висотним гребенем.

Про це повідомив метеоролог Ігор Кібальчич у своїй колонці для Метеопрог.

Він зазначив, що температура повітря в Україні у липні стрімко підвищувалась, досягаючи понад +40 градусів у окремих східних та південних регіонах. Ці показники фіксуються в тіні на висоті 2 метри від землі. Тоді як у міських умовах та на асфальтованих поверхнях під прямим сонячним промінням реальна температура може сягати +50...+60 градусів.

"Такі екстремальні температури нехарактерні для нашого регіону та створюють значний дискомфорт як для людей, так і для тварин. Однак, враховуючи тенденції глобального потепління, можна очікувати, що подібні періоди тривалої спеки стануть дедалі частішими в майбутньому. Це пов'язано із зростанням континентальності клімату у Східній Європі", - наголосив експерт з метеорології.

Кібальчич наголошує на важливості адаптації до нових кліматичних умов та необхідності прийняття заходів щодо зменшення негативного впливу аномальної спеки на населення та оточуюче середовище.

Нагадаємо, раніше синоптик попереджала про аномальну погоду - Україну "просмажать" до +42.

Читайте також