Резніков та Буданов: чому влада хотіла змін в Міноборони, але відмовилася

Резніков та Буданов: чому влада хотіла змін в Міноборони, але відмовилася

У вихідні голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія анонсував зміни у владі. Заявив, що чинного голову Міноборони Олексія Резнікова переведуть на посаду міністра з питань стратегічних галузей промисловості для посилення військово-промислового комплексу. А на його місце мав зайти начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов. В останній момент в Офісі президента вирішили залишити посадовців на місцях. Так реагують на критику такого рішення з боку експертів та суспільства. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог Валерій Гончарук.

"Василь Малюк, призначення якого анонсував Арахамія, виконував обов'язки голови СБУ достатньо тривалий час у наших умовах. Цілком логічно, що його призначать керівником Служби безпеки. Він себе достатньо позитивно зарекомендував. По Резнікову існують чутки не тільки про зняття з посади, а ще й призначення в інше міністерство. Це не виглядає як пониження, схоже на переміщення з однієї посади на іншу. Ми знаємо скандали із закупівляии в Міноборони. Заступник міністра пішов у відставку через це. На фоні інших корупційних скандалів це вдарило по самому Резнікову", говорить Гончарук.

Цей крок може бути пов'язаний з більш ефективним використанням Резнікова, пояснює політолог.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Він сам не з оборонної галузі. Фаховий юрист та адвокат. Тому можливо йому хочуть знайти місце в іншому міністерстві. По Буданову складно сказати. Може бути, що як для розвідника він надто публічний, дає багато інтерв'ю, робить гучні заяви та обіцянки. Якщо ці перестановки йтимуть з метою покращення ефективності влади, то вони будуть виправдані. А якщо це показовий крок для Заходу, щоб залишилася підтримка, то ми по-суті не вирішуємо системних проблем одними перестановками", наголошує Гончарук.

Рішення про такі зміни ухвалюються не в Кабміні і не у Верховній Раді, а в Офісі перзидента, продовжує експерт. Влада могла за вихідні подивитися на реакцію суспільства на таке рішення і змінити його.

"Суспільство та експертне середовище говорить, що Резніков та Буданов на своїх місцях. І така перестановка в умовах війни може бути небезпечною. Тому що при всіх зауваженнях до Міноборони не можна порівнювати Резнікова та ексміністра Тарана. Рішення вирішили переграти через високі ризики. Арахамія, який говорив про ці рішення, загалом відомий дивними заявами. І підкреслю Арахамія очолює фракцію, але такі рішення приймають не там. І ймовірно він змушений говорити про ті питання, на яких не знається", уточнює Гончарук.

У вихідні голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія повідомив, що чинного голову Міноборони Олексія Резнікова переведуть на посаду міністра з питань стратегічних галузей промисловості для посилення військово-промислового співробітництва. Генерал-майор Кирило Буданов нібито мав очолити Міноборони. Однак 6 лютого голова фракції "Слуг" заявив, що змінювати Буданова та Резнікова не будуть.

Раніше міністр оборони прокоментував новини про своє можливе звільнення. Під час пресконференції він наголосив, що рішення щодо цього ухвалює президент Володимир Зеленський.

За словами Арахамії, МВС очолить Ігор Клименко, головою СБУ стане Василь Малюк.

Читайте також: