Рідні дитини, яка померла від серцевого нападу в Авдіївці, знялися в пропагандистському сюжеті

Пенсіонери з Авдіївки знялися в сюжеті російської пропаганди про втрату онуки

Подружжя пенсіонерів з Авдіївки, чиєї шестирічної онуки від серцевого нападу померла, стало героями сюжету російської пропаганди. Вони заявили, що росіяни чекали їх протягом двох років, а місто було зруйноване ЗСУ. За цим цинічним випадком повідомив народний депутат Муса Магомедов.

 «Російські ЗМІ поширюють інтерв'ю з мешканцями Авдіївки. Серед ждунів російського миру є і цей сімейний пара. Нажаль, у них любов до рашистів виявилася більше, ніж до їхньої онуки... Маленька Еліна Федоренко померла в Авдіївці у січні 2023 року через постійні обстріли. Вона жила у пеклі зі своїми бабусею і дідусем. На численні заклики влади, поліції і волонтерів про евакуацію дорослі не реагували», - написав Магомедов.

Маленька дівчинка Еля померла від серцевого нападу 11 січня 2023 року. А через рік її бабуся й дідусь, які доглядали за нею, радісно розповідають російським пропагандистам, наскільки вони чекали «руський мир».

Справжня розповідь про ситуацію в Авдіївці

У пропагандистському сюжеті повністю ігноруються смерть дитини через російське вторгнення. Замість цього вони вигадують, як нібито українська влада проводила «підступи», щоб переконати місцевих мешканців евакуюватися з міста.

«Вони почали бомбити магазини. Потім банкомати, підстанції, газові труби. Українська влада. Це жорстка евакуація, щоб люди залишали місто. У нас було багато людей, які не хотіли йти. Але вони опинялися у ситуаціях, коли або втрачали житло, або здоров'я не дозволяло», - розповідає жінка на відео.

Але насправді, як згадує волонтер Влад Маховський, він пропонував опікунам дитини вивезти її з-під обстрілів ще з моменту, коли вперше побачив Елю в підвалі. Але бабуся і дідусь відмовилися від евакуації, навіть коли Маховський намагався їх переконати забезпечити безпеку дитини. Пізніше вони навіть приховували дівчинку від волонтера і не дозволяли йому дарувати подарунки на її 6-річчя.

Тепер ці «турботливі» бабуся і дідусь розповідають російським пропагандистам, як вони чекали на визволення під час двох років війни. Вони спогадують, як 17 лютого побачили російську армію, яка вийшла до них у місто. А тепер дружина щаслива, що зможе повернутися до своєї дочки в окупований Донецьк.

Однак, вони не розповіли, чому не від'їхали до окупованого міста Донецьк до початку російського вторгнення, а вирішили залишитися в Авдіївці. Виявилося, що вони систематично слухали російське радіо та чекали на повідомлення, що ЗСУ покинули місто.

Раніше відомо було, що окупанти в Авдіївці викрали дитяче ліжко з напівзруйнованої квартири. А зараз стало відомо, що росіяни вивозять з міста сотні одиниць знищеної техніки.