Рішення про дозвіл на удари по РФ ухвалюватимуть step by step — експерт

Рішення ухвалюють step by step
Рішення ухвалюють step by step

Україна знову просить своїх союзників дозволити удари своєю зброєю по військових об'єктах у РФ. Багато держав Європи та Канада вже погодились на це. Президенти України та США планують обговорити це питання до кінця вересня. За словами політолога Володимира Фесенка, рішення може бути ухвалене крок за кроком. У РФ є застереження щодо оголошення цього рішення офіційно. Володимир Фесенко наголошує на важливості взаємоповаги з партнерами, оскільки порушення зобов'язань можна викликати втрату довіри до України. Зараз країни Заходу перевіряють реакцію РФ та поступово ухвалюють рішення щодо використання зброї. Обговорюється відновлення ядерних випробувань Росією у відповідь на використання західних ракет.

"У РФ багато говорять про те, що спочатку, мовляв, Україна вдарить, а потім це вже буде озвучено. Насправді, у чому заковика? Для того, щоб ефективно застосовувати не тільки американські, але й британські ракети Storm Shadow по цілях на території Російської Федерації, необхідна взаємодія з американською супутниковою системою. Тобто в односторонньому порядку цього не зробиш, ми самі це теж не зробимо. Тут необхідна взаємодія з партнерами, зокрема з американськими", - зазначив Фесенко.
"Якщо ми порушимо якісь зобов'язання щодо наших партнерів, нам наступного разу просто не дадуть такої зброї. Це теж треба розуміти. Я все-таки більше схиляюся до того, що буде заявлено в загальній формі про можливість застосування в більшому діапазоні, з більшим радіусом дії американських і британських далекобійних ракет. Така заява має бути, але вона може бути зроблена в загальній формі", - сказав Фесенко.

За словами Володимира Фесенка, рішення щодо використання західних ракет буде ухвалено поетапно, з урахуванням реакції РФ. Є можливість, що Росія відновить ядерні випробування у відповідь на це.

"Це проблема і виклик не тільки для Заходу, але й для Китаю. Так, І взагалі це може змінити зараз режим стримування розвитку ядерної зброї. Тому це, насправді, дуже ризикований крок, і бумеранг може повернутися не на користь Росії. Тож я думаю, що лякати вони лякають, але реальні реакції будуть досить стриманими", - резюмував Фесенко.

Читайте також