Росія готує масштабний теракт, щоб втягнути Білорусь у війну ‒ СБУ

Росія збирається використати "вагнерівців" для того, щоб втягнути Білорусь у повномасштабну війну проти України.

Для цього росіяни готують масштабну провокацію "під чужим прапором" на стратегічному об'єкті Білорусі Мозирському нафтопереробному заводі. Про це повідомляє Служба безпеки України.

Розвіддані свідчать, що підготовкою теракту займається диверсійно-розвідувальна група із кадрових військових ЗС РФ та співробітників російських спецслужб, яких відправили на територію Білорусі під виглядом "вагнерівців".

"Ця російська ДРГ має вчинити провокацію на НПЗ, вдаючи із себе "українських диверсантів". У скоєному РФ планує звинуватити Україну, щоб таким чином вкотре спробувати втягнути Мінськ у повномасштабну війну проти нашої держави", ‒ йдеться у повідомленні.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

В СБУ зазначають, що інформацію про запланований у Білорусі теракт отримали з кількох джерел. Зокрема, зі свідчень російського військовослужбовця, якого українські захисники взяли у полон на Запорізькому напрямку.

Окрім того, кіберфахівці СБУ відновили та проаналізували інформацію на мобільному телефоні полоненого росіянина.

"Серед іншого встановлено, що раніше він брав участь у бойових діях проти Сил оборони на півдні України. А нещодавно йому дали вказівку передислокуватися до Білорусі як учасник приватної військової компанії "Вагнер". Уже на етапі зміни місця служби російський військовий отримав інформацію про "спеціальну місію" на Мозирському НПЗ. У його телефоні кіберфахівці СБУ знайшли видалену переписку з іншими виконавцями, знімки об'єкта та окрему інформацію щодо операції", ‒ йдеться у повідолменні.

Служба безпеки застерегла армію Білорусі від участі у повномасштабній війні проти України.

"Кожен загарбник, який перетне кордон нашої держави, буде знищений нашими Силами безпеки та оборони", ‒ наголосили в СБУ.

На території Білорусі перебувають близько 4 тис. бойовиків з російської ПВК "Вагнер". Частина з них знаходяться у Гродненській області. Існує ризик провокацій на польських або ж литовських кордонах. Про це сказав президент Литви Гітанас Науседа.

За його словами, Литва посилила охорону кордону.