Розстріл героя та пастка, якої уникнув Залужний: що про нас пишуть світові ЗМІ

Росіяни скоїли ще один військовий злочин, який сколихнув українське суспільство розстріляли військовополоненого за слова "Слава Україні!". Вдома боєць став героєм.

Солдатам РФ наказали вбивати українських полонених. Це є військовими злочинами за Женевською конвенцією, пишуть про варварство росіян світові ЗМІ. Також чимало матеріалів західні медіа присвтили темі весняного наступу ЗСУ. У цьому розрізі акцентують увагу на восьмому "Раммштайні" 20 січня. Після нього цівка військових поставок Україні перетворилася на потік.

Gazeta.ua дослідила частину текстів, які світові ЗМІ присвятили Україні.

"Героя стратили за слова "Слава Україні!", The Daily Telegraph, Велика Британія

Українського військовополоненого холоднокровно застрелили після того, як він сказав російським військовим "Слава Україні!". Вдома його вже проголошено мучеником.

На опублікованих у соцмережах кадрах - чоловік курить цигарку на галявині в лісі. На нього спрямовано російську зброю. У свої останні секунди він зухвало вимовляє гасло українських військових: "Слава Україні!". Після цього його розстрілюють автоматними чергами.

"Ти с..ка. Помри, с..а!", - кажуть росіяни на відео. Це -ще один доказ воєнних злочинів Росії, кажуть у Києві.

Голова офісу президента України Андрій Єрмак заявив: "За кожен такий військовий злочин буде відплата. Ніхто не зможе сховатися. Ми знайдемо всіх".

Глава МЗС Дмитро Кулеба закликав Міжнародний кримінальний суд в Гаазі розпочати негайне розслідування відеозапису.

Поки неясно, де і за який підрозділ воював український солдат.

Росіянам наказано вбивати українських військовополонених, що є військовим злочином, відповідно до Женевської конвенції

Служба розвідки України раніше попереджала, що росіянам наказано вбивати українських військовополонених. Це є військовим злочином, відповідно до Женевської конвенції.

"Ми знайдемо вбивць!". Зеленський обіцяє відповідь на розстріл беззбройного солдата", Rzeczpospolita, Польща

Президент Зеленський у понеділок пообіцяв знайти вбивць у відповідь на відео, де беззбройного українського солдата розстрілюють за слова: "Слава Україні!".

"Я хочу, щоб ми всі дружно відгукнулися на його слова: Слава герою! Слава героям! Слава Україні! Ми знайдемо вбивць", - заявив глава держави.

Зеленський додав, що Україна ніколи не забуде тих, хто загинув за свою країну, та подякував тим, хто зараз на полі бою.

Це ще один доказ, що вторгнення Москви - "геноцид"

Міністр Кулеба звинуватив Росію: "Це ще один доказ того, що вторгнення Москви було "геноцидом".

Український омбудсмен із прав людини Дмитро Лубинець у свою чергу заявив, що поділився відео з міжнародними партнерами як "доказом ще одного військового злочину Росії".

"Україна закликає МКС розслідувати відео, на якому росіяни вбивають військовополоненого", The Guardian, Велика Британія

Україна закликала Міжнародний кримінальний суд у Гаазі розслідувати кадри на яких видно, як російські бойовики вбивають українського військовополоненого.

Кулеба заявив, що прокурор МКС Карім Хан "зобов'язаний негайно розпочати розслідування щодо цього жахливого військового злочину".

"Злочинці мають постати перед судом", - сказав він.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Раніше Київ уже звинувачував Москву в тортурах і вбивствах військовополонених. У липні з'явилося відео, на якому російський солдат каструє і убиває українського в'язня. Місія ООН зі спостереження за дотриманням прав людини тоді заявила, що вражена кадрами.

Минулого місяця російський старший лейтенант Костянтин Єфремов розповів, як війська РФ катують українських військовополонених та загрожують деяким зґвалтуванням. Єфремов утік з РФ до України.

"Україна нарощує сили для наступу", The Economist, Велика Британія

Перший танк Leopard, подарований Польщею у лютому - вже прибув до України. Це лише авангард значного арсеналу, який прямує до Києва. Незабаром уся увага буде звернена на очікуваний контрнаступ, який може розпочатися вже у квітні.

Танки Leopard були у центрі суперечок між партнерами України. 25 січня канцлер Німеччини Олаф Шольц завершив тижні вагань, пообіцявши надіслати Leopard-2А6. Це вдосконалений варіант машини. Багато хто думав, що це викличе потік із дюжини інших європейських країн, у яких є такі ж танки. Але є радше цівка. Поки коаліція склала всього два батальйони найсучасніших Leopard-2. В українському танковому батальйоні 31 танк. Данія, Німеччина і Нідерланди також закуповують не менше 100 старих, але відремонтованих Leopard-1А5 для України, що становить ще три батальйони.

Leopard доповнюють строкату колекцією інших танків. Велика Британія відправляє роту із 14 Challenger-2. Америка пообіцяла 31 Abrams-М1А2 - найсучасніші танки у її арсеналі, хоча вони можуть і не з'явитися цього року. Польща пообіцяла 14 Leopard і вже відправила Україні близько 250 танків Т-72 радянської епохи. Також додатково відправить 60 модернізованих Т-72. Різні БМП - від старих БМП-1 радянських часів до машин Stryker та Bradley зі США - доповнять бронетанкові бригади.

У грудні США та Велика Британія зрозуміли, що затяжна війна не на користь Заходу. Росія виявилася ще слабшою, ніж вважалося. Поворотний момент настав 20 січня на восьмому Рамштайні. Союзники погодилися озброїти Україну дивізією бронетехніки до кінця березня

Проте зацикленість на танках відвернула увагу від важливішого - зміни стратегії. У грудні США та Велика Британія зрозуміли, що затяжна війна не на користь Заходу. Більше того - Росія виявилася ще слабшою, ніж вважали раніше. Поворотний момент настав 20 січня на восьмому "Рамштайні". Там союзники погодилися озброїти Україну дивізією й дати більшу частину техніки до кінця березня.

Відповідно струмочок зброї перетворився на потік. Зі всієї військової допомоги, обіцяної Пентагоном з початку війни - 40% на понад $8 млрд, надійшло за три місяці після 9 грудня. А постачання озброєнь, узгоджені в Німеччині у січні - становлять дві третини від загальної кількості, відправленої Україні за весь 2022 рік. Американський пакет також включає броньовані мостоукладачі, які будуть життєво необхідні для будь-якого наступу.

У результаті, українська армія трансформується. Генерал Валерій Залужний сподівається, що згодом у його розпорядженні буде три нові армійські корпуси. Кожен із шести бригад і налічуватиме понад 20 тис. осіб.

Генерал Залужний уникнув очевидної пастки

Російський наступ розпочався наприкінці січня і частково призначався для того, щоб змусити Україну використовувати ці резерви. Останніми днями російські солдати та найманці заглибилися в Бахмут, який з літа 2022 року зазнає атак Росії. Але битва за місто призвела до значно більших втрат саме серед росіян, а не українців. І генерал Залужний уникнув очевидної пастки.

Замість того, щоб кинути в Бахмут значні резерви для порятунку міста - він відправив війська за кордон для навчання на новій техніці. З січня навчальне командування 7-ї армії США проводить п'ятитижневий курс для українських підрозділів на полігоні Графенвер у Баварії. Під час наступів минулого року українська армія здебільшого атакувала з'єднаннями розміром з роту. Нове навчання призначене, щоб об'єднати їх у більші батальйони і бригади, здатні вести "загальновійськову" війну. В ній піхота, бронетехніка, артилерія та інші з'єднання військ працюють разом, а не послідовно, як це зазвичай відбувається зараз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росія була, є та буде загрозою" - ексміністр оборони Латвії

Західні офіційні особи розходяться в думках щодо того, чи буде цього достатньо, щоб витіснити Росію з приблизно 18% окупованої території України. Щомісяця через Графенвер проходитиме лише батальйон солдатів. Велика частина української армії надалі складається з мобілізованих з обмеженим досвідом. Боєприпаси залишаються серйозною проблемою, бо західні союзники не поспішають нарощувати виробництво. А відсутність в Україні ВПС може стати ще серйознішою проблемою, якщо російські військові літаки виявляться готовими йти на більший ризик під час будь-якого українського наступу.

З іншого боку, російська армія у жахливому стані. Якщо після завоювання Бахмута вона вирішить заглибитися в Донецьку область, їй доведеться ще більше виснажувати свої мізерні резерви. Згодом вона може почати стягувати підрозділи з інших частин довгої лінії фронту, створюючи прогалини, якими може скористатися ЗСУ. Союзники України пильно стежать за цими слабкими місцями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Західні літаки на озброєнні України зможуть вражати цілі в РФ" - Джеффрі Фішер

2 березня Марк Міллі, вищий генерал США, відвідав військові ігри, які проводять США на базі в Німеччині. Вони мають допомогти українським офіцерам розглянути різні варіанти наступів. Мало хто думає, що Україна зможе одним махом відновити свої довоєнні кордони, не кажучи про те, щоб повернути Крим. Але успіх, подібний до операцій у районі Харкова та Херсона зруйнував би переконання, висловлене, зокрема, генералом Міллі, що війна приречена на глухий кут.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що Україна ефективно знищує з засідок російські бронетранспортери і танки. Росіянам бракує досвідчених танкістів, тож часто роблять помилки. Україні теж, але вона посилає їх на Захід. Біля Вугледару за останній місяць сталися найбільші танкові битви за час війни - росіяни втратили до 130 машин. ЗСУ потрібні винищувачі F-16 від США, щоб не затягувати війну. Конфлікт без кінця на користь Кремля.