Рютте: Україна як ніколи близька до вступу в НАТО

Дипломат Рютте показує жест дружби
Дипломат Рютте показує жест дружби

Новий генеральний секретар НАТО Марк Рютте здійснив свій перший закордонний візит на цій посаді до Києва, де зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським.

На спільній пресконференції Рютте зробив низку важливих заяв щодо подальшої співпраці України та Альянсу.

Генсек НАТО підкреслив, що безпека України має ключове значення для всього Альянсу.

"Ваша безпека важлива для нас, ваша боротьба за свободу віддзеркалює наші основні цінності та принципи", - заявив Рютте.

Одним з головних питань, обговорених під час зустрічі, стало майбутнє членство України в НАТО. Рютте висловив переконання, що Україна як ніколи близька до вступу в Альянс.

"Ми продовжуватимемо йти цим шляхом, доки ви не станете членом нашого Альянсу. Я з нетерпінням чекаю на цей день", - наголосив він.

Генсек також повідомив про плани країн-членів НАТО щодо збільшення власних оборонних потужностей та посилення оборонно-промислового комплексу України. 

Рютте запевнив, що на посаді генерального секретаря НАТО він робитиме все можливе для посилення підтримки України. 

Під час зустрічі також обговорювалися питання реалізації домовленостей щодо систем протиповітряної оборони, досягнутих на саміті НАТО у Вашингтоні в липні цього року. Зеленський наголосив на важливості виконання цих зобов'язань перед початком зими.

Президент України підкреслив необхідність посилення позицій на фронті та отримання далекобійної зброї.

"Україні потрібне посилення позицій на фронті, щоб ми могли отримати посилення тиску на Росію заради справедливої, реальної дипломатії", - зазначив Зеленський.

 

Читайте також