Саміт у США завершився заявою без згадки війни Росії проти України

Учасники АТЕС завершили цьогорічний саміт у Сан-Франциско спільною заявою, в якій не було згадок про війну Росії проти України та бойові дії у Секторі Гази. Відмінність цього тексту від минулорічної декларації полягала в відсутності засудження російської агресії та вилучення вимоги щодо виведення російських військ з України та зазначення наслідків вторгнення на світову економіку.

США опублікували окрему заяву, в якій згадувалися Україна і Сектор Гази, пояснивши, що деякі лідери виступили проти включення цих питань у спільну заяву. В цій окремій заяві була виражена думка, що війна Росії проти України призводить до страждань людей і погіршує глобальну економіку. Також зазначалася криза у Секторі Гази і поділ позицій лідерів щодо цього конфлікту.

Не досягнуто консенсусу щодо включення згадок про Україну і Сектор Гази у спільну заяву з міркування, що АТЕС не повинен обговорювати геополітичні питання. Замість цього, учасники саміту звернули увагу на боротьбу зі зміною клімату, створення інклюзивного бізнес-середовища та реформу СОТ.

Президент США Джо Байден використав саміт для підкреслення сильної економіки США та її зв'язків з країнами Тихоокеанського регіону, зокрема Китаєм. Голова держави зустрівся з китайським лідером. Переговори про спільну заяву велись за закритими дверима протягом декількох днів, результатом чого стала оприлюднена заява. АТЕС було створено для сприяння вільній торгівлі серед своїх членів, яких нараховується 21 країна, включаючи США, Китай, Японію, Росію та інші.