Секрети збільшення пенсії: експерт поділився порадою

Як перевірити розмір пенсії та домогтися її збільшення?

Спеціаліст із пенсійної політики в Україні Сергій Коробкін розповів про те, як переконатися у правильності нарахування пенсії та збільшити її розмір.

Згідно словам Коробкіна, проблема полягає у недосконалості пенсійного законодавства. Зазвичай пенсія розраховується правильно, однак заява до Пенсійного фонду може вирішити ситуацію. Цю заяву можна надіслати як письмово, так і електронною поштою, і відповідь з Пенсійного фонду повинна бути надана. Коробкін радить звернутися до фонду, щоб з'ясувати, як саме рахується стаж і зарплата, а також дізнатися, на яких нормативних документах базується рішення про розмір пенсії.

Крім того, Коробкін рекомендує пенсіонерам самостійно перевірити, чи всі періоди трудової діяльності зараховані до стажу. Він пояснює, що помилки або неуважність співробітників Пенсійного фонду можуть призвести до того, що деякі записи у трудовій книжці не будуть враховані при розрахунку пенсії.

«Іноді такий стаж можуть зарахувати на підставі трудової книжки, але все ж таки зазвичай, щоб зарахувати пільговий стаж, треба донести уточнюючу довідку з місця роботи», - пояснив експерт.

Ще одним фактором, що впливає на розмір пенсії, є своєчасна сплата страхових внесків роботодавцем. Якщо внески були несплачені після 2004 року, то ці періоди не зараховуються до стажу і впливають на розмір пенсії.

У наступному випуску своєго відеоогляду Коробкін обіцяє продовжити розповідь про збільшення пенсій і наведе більше прикладів.

Також, пенсіонери можуть не сплачувати за комунальні послуги. Пенсійний фонд надав певні пільги.

Також, українцям, що проживають за кордоном, розповіли, як оформити пенсію онлайн.