Скільки українців готові повернутися з-за кордону: опитування

Третина українських біженців у країнах ЄС планують повернутися.

50% біженців заявили, що мають психологічні проблеми. Через втрату сну, депресію та фрустрацію вони не мають можливості повноцінно інтегруватися в нові суспільства. Про це йдеться у даних соціологічного дослідження, проведеного Мережею захисту національних інтересів ANTS. Їх оприлюднила старша експертка проєкту "Дослідження діаспори і тимчасово переміщених осіб" цієї мережі Катерина Мусієнко під час круглого столу в Military Media Center.

Половина респондентів каже, що досі не отримала роботу через бюрократичні проблеми чи через незнання мов. 60% сказали, що не вчили мову країни перебування або лише почали вчити.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Це сигнал для України, оскільки відкривається можливість повертати цих людей", наголосила Мусієнко.

Уряду необхідно розробити чітку стратегію повернення та реінтеграції біженців.

"Люди готові повертатися за умови, що в Україні будуть робочі місця, держава допоможе розв'язувати проблему з житлом для тих, хто втратив домівку унаслідок бойових дій, і насамперед за умов безпеки", прокоментувала експертка.

Третина респондентів, що планують залишитися в ЄС, не асоціюють себе з країною перебування. Вони теж можуть переїжджати.

Після закінчення війни співвідношення жінок і чоловіків складатиме 90-91 чоловік на 100 жінок.

Хоч чоловіків більше гине на війні, значна частина жінок не повернеться з-за кордону до України.

Після війни матимемо демографічну кризу. Лишиться близько 30 мільйонів населення, з них 10 мільйонів це пенсіонери. Україні знадобиться програма репатріації громадян, яка була в Ізраїлі.

Треба створити умови, щоб українцям було легше вести бізнес чи взяти кредит удома, ніж за кордоном. Українці мають створювати робочі місця вдома, а не в Польщі чи Чехії. Тоді за 510 років вдасться повернутися до довоєнного демографічного рівня. Якщо програми репатріації не буде, між 20402050 роками досягнемо демографічного дна.