Скільки українок не повернеться с Польщі додому: красномовні результати опитування

Близько половини українок, які емігрували до Польщі внаслідок російської агресії, не планують повертатися на Україну. Водночас, 42% з них виразили бажання повернутися додому, згідно з інформацією від Rzeczpospolita.

Зазначається, що середня вікова категорія українок у Польщі становить 44 роки, 83% мають вищу освіту, а 53% з них прибули з дітьми. З 50% жінок працевлаштованих, 63% працюють в Польщі, 23% виконують роботу здалеку на Україні, а 8% знаходяться у інших країнах. Тільки 30% з них працюють за фахом.

Що змусило б українок повернутися до дому?

Найчастіше вони називають завершення війни (67%), хорошооплачувану роботу в Україні (38%), боротьбу з корупцією (31%), любов до України (31%), вищий рівень життя в Україні (28%) та бажання жити та розвиватися в Україні (27%).

Більшість опитаних перебували в Польщі рік або довше. Три чверті з них проживають у великих польських містах з населенням понад 500 тисяч осіб, а 66% з них проживають в орендованих квартирах та кімнатах. Це переважно пов'язано з тим, що більшість з них прибула з великих міст (понад 500 тисяч жителів), тоді як лише 6% з сільської місцевості.

45% українок знають польську мову, а 20% їх розуміють, але не можуть говорити на ній. 47% дітей українців відвідують польські школи, 8% навчаються онлайн виключно в українських школах, 27% отримують освіту як в Польщі, так і на Україні, а 18% не отримують жодної освіти.

Нагадаємо, що в Польщі були оголошені неочікувані зміни до Спецзакону для українців, які суттєво ускладнюють їх перебування в цій країні та скорочують його термін. Очікувалося, що новий термін тимчасового захисту для українців буде встановлено до 1 вересня 2024 року, проте за останніми даними, його планують продовжити до 30 червня.

Як зазначалося раніше, багато українців, які почали міграцію до Європи на початку війни, продовжують мігрувати всередині ЄС. Останнім часом українські біженці масово переїжджають з Польщі до Німеччини. Виявилося, що це стало причиною для їхнього переселення.

Читайте також:

  • Українці очима поляків. Факти, цифри і цитати
  • З яких областей до Польщі виїхало найбільше українців: опитування