Скільки заробляє фармацевт на місяць в Україні

Робота фармацевтом досить престижна в Україні. Вона має багато переваг, але й недоліків. Утім, така ситуація досить типова для будь-якої професії. 

Одним із головних аргументів, чому варто звернути увагу на цю професію, скільки заробляє фармацевт. Загалом за місяць він може заробити і всі 20 тис гривень.

Скільки заробляє фармацевт в Україні?

Для початку варто розуміти, що фармацевт — доволі престижна професія. Багато фармацевтів мають і можливості карʼєрного зросту.

Для початку варто розуміти, що взагалі входить в обовʼязки фармацевта. 

скільки заробляє фармацевт

Обов'язки фармацевта можуть змінюватися в залежності від його місця роботи, типу аптеки. Загалом кожна аптека може створити окремі правила для своїх робітників.

Однак основні обов'язки фармацевта включають:

  1. Обслуговування клієнтів. Тобто в обовʼязки фармацевта входить надання допомоги клієнтам, відповідь на їх питання та консультування з питань лікарських засобів та їх використання. Загалом спілкуватись з клієнтами доведеться багато. 

  2. В обовʼязки фармацевта входить прийом рецептів від лікарів, підготовка ліків, перевірка правильності доз та інструкцій щодо застосування.

  3. Видача ліків. Надання клієнтам ліків та викладка їх правильного застосування, включаючи дозування та можливі побічні ефекти також входять в обовʼязки фармацевта. 

  4. Контроль за запасами ліків у аптеці, замовлення нових препаратів, ведення обліку та контроль за термінами придатності також входять в задачі для фармацевта. 

Ці обов'язки можуть бути розширеними або скороченими в залежності від конкретної ролі та вимог роботодавця. В цілому від цього і залежить, фармацевт скільки заробляє. Також впливає і графік (на місяць, на день та в середньому на рік). 

Скільки отримує фармацевт: як вивчитись на цю професію в Україні? 

фармацевт скільки заробляє

Щоб стати фармацевтом в Україні, слід дотриматися кількох кроків. Такий процес загалом універсальний:

  1. Отримання вищої освіти. Щоб стати фармацевтом в Україні, закінчіть вищий навчальний заклад по спеціалізації фармація або спорідненої галузі. Україна має кілька університетів, які пропонують програми з сфери фармації.

  2. Після завершення освітньої програми з фармації, може знадобитися пройти практичну підготовку або стажування в аптеці. Такий пункт залежить від правил та вимог окремих аптек. 

  3. Фармацевту в цілому потрібно постійно навчатися та оновлювати свої знання.  Тому, якщо хочете стати фармацевтом, то постійно підтримуйте свою кваліфікацію, беручи участь у навчальних заходах, семінарах та конференціях, щоб бути в курсі останніх тенденцій та вимог у галузі фармації.

  4. Працевлаштування. Шукайте роботу в аптеці або інших медичних установах, де потрібні фармацевти. В цьому випадку більш важливою буде практика та стажування.

В цілому цих кроків буде достатньо, щоб стати фармацевтом в Україні. 

Скільки фармацевт може заробити в різних країнах світу? 

Заробітна плата фармацевтів може значно відрізнятися в різних країнах, що й логічно. Зарплата фармацевта напряму залежить від рівня життя та навіть розміру аптеки, де працює професіонал. 

Кілька прикладів, скільки може заробити фармацевт в різних країнах світу:

  1. В США середня заробітна плата фармацевтів може коливатися від 80,000 до 120,000 доларів або більше на рік, залежно від регіону.

  2. В Канаді фармацевти можуть очікувати середню річну заробітну плату від 70,000 до 100,000 канадських доларів. Ця сума може бути й більше.  

  3. У Великобританії фармацевти можуть отримувати від 25,000 до 50,000 фунтів на рік, в залежності від регіону, досвіду та кваліфікації фармацевта. 

  4. В Австралії заробітна плата фармацевтів може бути від 60,000 до 90,000 доларів або більше на рік, залежно від регіону та досвіду. 

  5. В різних країнах Європи зарплати фармацевтів можуть суттєво відрізнятися. Середня заробітна плата може бути від 30,000 до 60,000 євро на рік.

Ці цифри є лише загальними орієнтирами і можуть відрізнятися в залежності від багатьох факторів, як регіон, тип місця роботи, кваліфікація та досвід.