Справа Гринкевича: у розслідуванні фігурує художниця Морозюк

Агентство з розшуку та менеджменту активів виявило майно львівського підприємця Ігоря Гринкевича.

Отримані через корупційні схеми кошти перекладались на рахунок інших компаній. Найчастіше проводились операції з фінансовою допомогою, про що повідомляється на сайті АРМА.

"Підприємства проводили безтоварні фінансові операції. Решта 40% коштів - для забезпечення виконання державних контрактів - перераховували турецьким виробникам одягу", - йдеться у повідомленні.

Проводиться розшук елітної нерухомості, автомобілів та зброї Гринкевича та його спільників. Всього під час пошуку активів виявлено 17 житлових об'єктів, серед яких львівська квартира футболіста Мар'яна Шведа (колишнього чоловіка доньки Гринкевича) та дві квартири нареченої сина бізнесмена Романа Гринкевича - художниці Соні Морозюк. Раніше вона заявляла, що від Романа та його родини нічого не отримувала, крім двох ювелірних виробів.

В АРМА розшукали 7 об'єктів нежитлової нерухомості. Один з них знаходиться на вулиці Саксаганського в центрі Києва. У Гринкевича також було 18 земельних ділянок, 9 елітних автомобілів, корпоративні права у компаніях на суму 14,7 млн гривень, 12 одиниць зброї, три об'єкти інтелектуальної власності.

Стосовно приміщення на Саксаганського раніше інформувалося, що Морозюк придбала галерею-мастерню за 250 тисяч доларів. Невідомо, чи пов'язані між собою ці приміщення.

Заступник голови агентства Павло Великорічанін повідомив, що у підозрюваних виявили банківські рахунки щонайменше в 8 установах.

29 грудня Державне бюро розслідувань повідомило про затримання львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича.

За словами правоохоронців, він пропонував співробітнику бюро хабар у розмірі 500 тисяч доларів. Цей хабар, як запевнюють, мав сприяти поверненню майна, яке було конфісковане у компаній, що належать бізнесменові, під час розслідування раніше відкритої справи.

Кілька місяців тому правоохоронці розпочали кримінальне провадження з приводу схем із закупівлями одягу та білизни для Збройних сил України. Компанії Гринкевича виграли 23 тендери на постачання одягу Міністерству оборони на суму понад 1,5 млрд гривень.

Розслідування встановило, що для виконання оборонних замовлень залучалися підприємства, які раніше займались будівництвом і не мали необхідної інфраструктури для виробництва та зберігання товарів для Міністерства оборони. Це призвело до збитків для бюджету в розмірі 1,2 млрд гривень і зриву реалізації замовлень, розповіли в Державному бюро розслідувань.

30 грудня Печерський районний суд міста Києва обрав Гринкевичу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю застави у розмірі 429 млн 440 тисяч гривень.

Міністерство оборони розірвало всі договори з компаніями, пов'язаними з Гринкевичем, повідомили відомстві.

На цьому тижні колишньому заступнику міністра оборони В'ячеславу Шаповалову повідомили про нову підозру стосовно розтрати майже 950 млн гривень державних коштів. Минулого року він разом зі спільниками закупив ще одну партію некачествені бронежилети для українських військових, повідомила Служба безпеки України.