США не потрібна війна на Близькому Сході - експерт

Прапори США, Близький Схід, мир
Прапори США, Близький Схід, мир

Сполучені Штати Америки за допомогою дипломатичних каналів намагаються здержувати ескалацію конфлікту на Близькому Сході і не допустити його переростання в повноцінну війну між Ізраїлем та Іраном та їх проксі.

Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

"Думаю, що американці зроблять все можливе, щоб ситуація не переросла в велику війну. Американцям не потрібна війна, тому вони прикладають величезні зусилля", - впевнений Семиволос.

На даний момент США та інші країни проводять перемовини з метою переконати Іран не атакувати Ізраїль у відповідь на вбивство лідера терористичного угруповання ХАМАС Ісмаїла Ганії 31 липня в Тегерані. Іран вважає, що за цим стоїть Ізраїль.

"Затягування удару - це серйозна проблема. Очікування смерті гірше за саму смерть. Ізраїль та американці змушені тримати великі сили в готовності. У цьому плані Іран має переваги і намагається цим скористатися. Вони одночасно загрожують ударом і ведуть перемовини. Це частини великої гри, в якій Іран активно використовує силу і дипломатію", - заявив експерт.

Семиволос вважає, що якщо ситуація на Близькому Сході залишиться приблизно на теперішньому рівні, то геополітичні зміни будуть несуттєвими. У даний час головне завдання - досягнення угоди між ХАМАСом та Ізраїлем щодо сектору Гази. Запрошуються до цих переговорів США, Єгипет і Катар.

Проте, угода містить багато складнощів. Проблема полягає не тільки в ХАМАСі, але й у позиції прем'єра Ізраїлю Нетаньягу, який ускладнює угоду, ставлячи нові умови. Розставлені барикади між військовими і прем'єр-міністром. Нетаньягу навіть звинувачує військових в антиізраїльських настроях та відсутності прагнення до перемоги. Ці дискусії дуже активні.

Семиволос підсумував: "У бойових умовах Ізраїль не зможе впоратися самостійно з масштабним ударом. Тому роль США є дуже важливою. Але Ізраїль повинен слухати слова американців і дотримуватися їх бажання - не допустити великого конфлікту на Близькому Сході".

Читайте також