США визнали, що Росія застосовує проти ЗСУ хімічну зброю

Російські окупаційні війська застосовували хімічну зброю проти Збройних Сил України

У Державному департаменті Сполучених Штатів Америки підтвердили, що російські окупаційні війська застосовували проти Збройних Сил України хімічну зброю. За даними Держдепу, використовувалась речовина хлорпікрин, яка порушує Конвенцію про заборону хімічної зброї.

У результаті, три російські державні організації, пов'язані з програмами хімічної та біологічної зброї, а також чотири російські компанії, що зробили внесок у ці організації, потрапили до нового списку санкцій проти Росії. Цей список був оголошений Держдепом 1 травня.

За даними Державного департаменту США, Росія використовувала хлорпікрин проти українських військ і також використала хімічні речовини для придушення заворушень. "Застосування таких хімічних речовин не є поодиноким випадком і, ймовірно, зумовлене прагненням російських військ витіснити українські сили з укріплених позицій та досягти тактичних переваг на полі бою", - зазначене у повідомленні Держдепу.

У дипломатичному відомстві США наголосили, що Москва продовжує ігнорувати свої зобов'язання перед міжнародними нормами, зокрема Конвенцією про хімічну зброю. До речі, провели паралелі з отруєнням Олексія Навального та Сергія та Юлії Скрипалів нервово-паралітичною речовиною "Новичок".

Санкції були накладені на Війська радіаційного, хімічного та біологічного захисту міноборони Росії, російський Науково-дослідний інститут прикладної акустики та 48-й Центральний науково-дослідний інститут російськогої Міноборони, які займаються розробкою хімічної зброї. Також санкції розповсюдилися на чотири компанії, причетні до програми хімічної зброї Росії.

Українські захисники повідомляють, що війська РФ систематично використовують проти них сльозогінний газ CS ("Бузок"), а також іншу хімічну зброю, що кидають із дронів. Українські солдати мають захист за допомогою протигазів, але часто вони не є ефективними.

Джерело: OBOZ.UA