Стало відомо, скільки втратили польські молочники через блокаду кордону з Україною

Блокада кордону з Україною вдарила по польських молочників

У Польщі закриття кордону з Україною для польських молочних продуктів стало причиною великих проблем для місцевих виробників молока, повідомляє Rzeczpospolita.

Закриття кордону з Україною для польських молочних продуктів чи обмеження обміну між країнами завдає величезних проблем, особливо для польського молочного сектору та місцевих виробників молока.

Представники галузевих об'єднань в Польщі заявили, що експорт молочної продукції в Україну становить 3% всього польського експорту. Особливо польські експортери продають більше стиглих сирів (8% загального експорту), сиру (3%) та йогуртів (16%).

Протести польських фермерів

Росія та протести аграрників в Польщі

Польські експерти вважають, що Росія є головним провокатором аграрних протестів у Польщі та Євросоюзі. Великі роздрібні мережі також сприяли зниженню цін на продукти. Проте польський уряд не знає, як закінчити протести, а самі фермери не можуть чітко сформулювати свої вимоги.

Важливість торгівлі з Україною

Польські учасники ринку наголошують, що отримують прибуток не тільки від торгівлі молоком та молочною продукцією з Україною. Вартість усього польського експорту в Україну досягла рекордних 51,7 мільярда злотих у 2023 році.

Закриття кордону та спільний план з Польщею

Раніше прем'єр-міністр Шмигаль висловився про блокування кордону і спільний план з Польщею.