Стало відомо, скількох «московських попів» вже обміняли на полонених українців

Стало відомо, скількох «московських попів» вже обміняли на полонених українців

Україна обміняла щонайменше чотирьох священників з Української православної церкви Московського патріархату на полонених внаслідок вторгнення. Про це повідомляє рух «Чесно».

Офіційні дані про обмін поки що немає, але є інформація з відкритих джерел. Зараз правоохоронці відкрили близько 70 кримінальних проваджень проти представників Української православної церкви Московського патріархату та 16 проти митрополитів. Серед злочинів є акти державної зради та колабораціонізму. 26 людей були підозрювані, а 19 отримали судові вироки.

В червні Іонофана Анатолія Єлецьких, очільника Тульчинської єпархії Української православної церкви Московського патріархату, було обмінено на кількох українських полонених. Він спочатку відмовлявся від обміну.

За інформацією ЗМІ, патріарх Російської православної церкви Кирил надіслав офіційне звернення щодо обміну. На зустрічі він відзначив Іонофана. В 2023 році суд засудив його за посягання на територіальну цілісність. Того ж року президент України позбавив його громадянства.

Так само Миколу Закройця, настоятеля Георгіївського храму УПЦ (МП) міста Ямпіль Сумської області, звільнили від покарання через рішення суду про його обмін як військовополоненого. Закроєць погодився співпрацювати зі співробітником ФСБ заради своїх проросійських поглядів.

Також було обмінено Олександра Лунєгова, настоятеля храму Святителя Іоанна Милостивого Дніпропетровської єпархії УПЦ (МП), якого засудили за виправдання збройної агресії РФ.

Це не перший раз, коли такі обміни відбуваються. В 2023 році настоятеля Лисичанського Свято-Тихвінського храму УПЦ (МП) Андрія Павленка обміняли на 28 українських військовослужбовців, який був засуджений за державну зраду.

Деякі священники Української православної церкви Московського патріархату втікають до Росії після початку вторгнення. Наприклад, митрополит Роменський і Буринський Олексій  Маслєнніков вихваляв рішення Путіна щодо мобілізації у РФ під час літургії. Він разом з представниками РПЦ благословляв російських військових.

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував Верховній Раді підтримати законопроєкт про заборону релігійних організацій, пов'язаних з Росією-агресором. Зараз на другому читанні розглядається порівняльна таблиця проєкту.

Митрополита УПЦ МП Іонафана, якого засудили до п'яти років за виправдання російської агресії, обміняли на українських військовополонених, і він вже мав зустріч з патріархом Кирилом у Москві, який підтримує агресію РФ проти України. Про це стало відомо з публікації на сайті Російської православної церкви.

Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук також заявив, що у парламенті проводиться збір підписів щодо закону про заборону московського патріархату.

Читайте також: