Стармер розпочав перезавантаження відносин Британії з ЄС після Brexit — ЗМІ

Стармер перезапускає відносини Британії з ЄС
Стармер перезапускає відносини Британії з ЄС

Прем'єр-міністр Британії Кір Стармер здійснив поїздку до Брюсселя, що є першим кроком у перезавантаженні відносин між Лондоном та ЄС після Brexit, повідомляє Bloomberg.

Лейбористи, які прийшли до влади в Британії вперше з 2010 року, мають намір виправити завдану шкоду відносинам Лондона з ЄС, що сталася через довгі контроверзі щодо Brexit. За повідомленнями осіб, знайомих з ситуацією, Британія та ЄС планують провести перший двосторонній саміт вже наступного року.

Однак, у Британії та ЄС різні пріоритети, що означає, що перед ними стоять складні переговори.

Стармер бажає більш тісного співробітництва у галузі оборони, зменшення перевірок продуктів харчування та визнання професійних кваліфікацій. Велика Британія також продовжує підтримувати свої межі, щодо неї не буде змін при відсутності приєднання до єдиного ринку та митного союзу.

ЄС прагне, щоб будь-які нові угоди базувались на повній реалізації угод, які вже підписані після Brexit. Євросоюз прагне укласти угоду про мобільність молоді, енергетичну співпрацю, гарантії щодо дотримання прав громадян та угоду щодо рибальства. Німеччина та Франція закликають до укладення загальноблокової угоди щодо міграції, але Стармер наразі розглядає можливість більш двосторонніх угод з Францією та Італією.

Дипломати ЄС вбачають реалізованість пропозицій Британії щодо угод у сфері безпеки та ветеринарії, але виражають розчарування відсутністю деталей в приватних зустрічах, а деякі країни-члени закликають бути обережними у встановленні нових угод з Лондоном.

Європейські дипломати також розчаровані відхиленням Стармером пропозиції щодо вільного пересування для молодих людей віком від 18 до 30 років між країнами ЄС та Великої Британії протягом 4 років.

Незважаючи на те, що минулого тижня Стармер заявив, що Британія не бажає такої угоди, уряд Лондона готовий обговорити цю ідею в контексті ширших переговорів.

Британські чиновники очікують, що офіційні переговори розпочнуться в грудні або січні. Дипломати Великої Британії та ЄС вважають, що 2025 рік є критичним для укладення цих угод, та застерігають, що після цього терміну знищиться імпульс, що виник від перезавантаження.

На цьому тижні Стармер також може порушити питання нової системи обміну біометричними даними, яка може призвести до затримок на кордонах починаючи з листопада.

Джерело: ZN.UA

Читайте також