Штрафи та навіть адміністративний арешт: як можуть покарати українських водіїв за популярне порушення

Автомобіль під знаком зупинки вулицю
Автомобіль під знаком зупинки вулицю

Українцям пояснили, як можуть покарати водіїв за прострочену аптечку або вогнегасник.

Адвокат та магістр права Євгенія Булименко розповіла про це у коментарі РБК-Україна.

Безпека на дорогах є обов'язком кожного водія. Одне з правил дорожнього руху стосується оснащення автомобіля. Мати справний вогнегасник та актуальну автомобільну аптечку не є формальністю, а важливою вимогою, яка може врятувати життя в критичних ситуаціях. Багато водіїв забувають своєчасно оновлювати ці предмети.

За прострочені аптечки або несправні вогнегасники водіїв особових автомобілів та перевізників, які надають послуги громадянам, можуть покарати штрафами.

Українські водії

Експерт зазначила, що згідно з Правилами дорожнього руху (ПДР) водій транспортного засобу повинен мати при собі:

  • аптечку
  • вогнегасник
  • знак аварійної зупинки.

Якщо водій порушує правила щодо керування або використання транспортного засобу, його можуть покарати адміністративно. За порушення, передбачені частиною 1 статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення, передбачений штраф у розмірі 340 гривень.

Однак ситуація стає серйознішою, якщо мова йде про транспортний засіб, який призначений для перевезення пасажирів. Відсутність аптечки, вогнегасника або знака аварійної зупинки вважається серйозним порушенням. За це, згідно з частиною 2 статті 121 КУпАП, накладається штраф у розмірі 680 гривень.

Повторне порушення протягом року може мати наступні наслідки:

  • нарахування штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 гривень) та позбавлення права керування транспортними засобами на строк від 3 до 6 місяців
  • адміністративний арешт на строк від 5 до 10 діб.

Нагадаємо, що Польща змінила правила для українських водіїв з 10 вересня.

Читайте також