Штрафуватимуть: скільки заборгували кияни за водопостачання, опалення та водовідведення

Київжитлосервіс має заборгованість з водопостачанням
Київжитлосервіс має заборгованість з водопостачанням

Борги киян за водопостачання, опалення та водовідведення досягли 7,5 мільярда гривень. Комунальне підприємство "Київтеплоенерго" повідомило про це.

На сьогоднішній день ситуація з оплатою послуг гарячого водопостачання та опалення є дуже складною. Загальний борг мешканців столиці за ці послуги складає понад 6,2 мільярда гривень, а за послуги холодного водопостачання та водовідведення - близько 1,2 мільярда гривень. Отже, загальна сума боргу становить близько 7,5 мільярда гривень.

Тим, хто системно не сплачує за послуги, нараховується пеня. Вона відображена в квитанціях за червень.

Костянтин Лопатін, директор підрозділу "Енергозбут" "Київтеплоенерго", зауважив, що більшість киян своєчасно платять за комунальні послуги і не накопичують боргу.

В столиці є близько мільйона особових рахунків, з яких 160 тисяч довгий час накопичують заборгованість і не звертаються для реструктуризації. Ці 16% заборгованостей становлять майже 4,5 мільярда гривень.

Несплата комунальних платежів має особливо критичний вплив на роботу підприємств в умовах енергодефіциту.

"Єдиним методом боротьби з хронічними боржниками є штрафні санкції, як того вимагає чинне законодавство. У грудні 2023 року Кабінет Міністрів України скасував мораторій на застосування штрафних санкцій до боржників. Згідно з частиною першою статті 26 Закону України "Про житло-комунальні послуги" у разі несвоєчасної оплати споживач зобов'язаний сплатити пеню, але не більше 0,01% суми боргу за кожен день затримки", - пояснив фахівець.

Варто згадати, що в Києві пропонують підвищити тарифи на тепло.

Читайте також