Швейцарські банки повідомили «радісну новину» росіянам із заблокованими рахунками

За інформацією російських ЗМІ, великі швейцарські банки вимагають комісії на заморожені активи російських клієнтів, іноді нараховуючи відсотки на кілька років вперед. Тим не менш, ці банки не поспішають закривати рахунки російських громадян.

Представник аудиторської компанії повідомив, що він знає про таку практику від працівника швейцарського банку. Два джерела з юридичних фірм також стверджують, що вони чули про випадки нарахування комісій на заблоковані активи, але не мають інформації про те, чи нараховуються ці відсотки на роки вперед. Запитання, яке виникло, не вдалося підтвердити у швейцарських банках PostFinance, Raiffeisen, Julius Baer, UBS, Zurich Cantonal Bank, Vontobel та Pictet Group.

Згідно з виданням, швейцарські банки спочатку поступово відмовляються від російських клієнтів під тиском регулюючих органів, але все ще обслуговують частину великих клієнтів. Деякі швейцарські банки, зокрема Vontobel, продовжують співпрацювати з росіянами і набирати нових клієнтів, проте вони зараз ставлять багато більше вимог, щоб переконатися, що клієнт не пов'язаний з Росією. Також відомо, що європейські банки просили своїх клієнтів відмовитися від російського громадянства.

Крім того, росіяни вже не можуть уникнути сегрегації рахунків у європейських банках, якщо вони не отримують доходу від цінних паперів, але все ж можуть вилучити свої активи. Британські банки на даний момент ще не застосовують сегрегацію рахунків, але це може змінитися найближчим часом.

Як повідомляють російські ЗМІ, на практиці заможні росіяни залишають основну частину своїх активів у швейцарських банках, але переносять решту активів до «дружніх країн». Росіянам важливо мати комфорт та стандарти приватного банківського обслуговування у Швейцарії, і вони не хочуть пристосовуватися до «східного підходу» банків в ОАЕ, Омані або Туреччині.

Крім того, Швейцарія оголосила своє приєднання до країн, що підтримують створення спеціального трибуналу для розслідування військових злочинів Росії проти України. Про це повідомлено на сайті Міністерства закордонних справ Швейцарії. Офіційне приєднання Швейцарії до основної групи країн, що підтримують створення такого трибуналу, було оголошено на зустрічі у Берліні 16 листопада, яку представляв посол Франц Перес, голова Директорату міжнародного публічного права швейцарського МЗС.