Тимчасові документи для повернення чоловіків в Україну: черговий фейк РФ

Вороги поширюють неправдиву інформацію про отримання проїзних документів

Telegram-канали поширюють неправдиву інформацію про те, що чоловіки призовного віку, які подали документи для отримання паспорта в закордонних представництвах ДП "Документ", отримують тимчасові проїзні документи для повернення в Україну. Крім того, їхні дані нібито внесуть до реєстрації військовозобов'язаних. Про це повідомляє Центр протидії дезінформації (ЦПД).

У фейковому документі йдеться про те, що чоловіки 1960-2006 років народження, які подали документи для отримання паспорта в закордонних представництвах ДП "Документ", нібито отримають тимчасові проїзні документи для повернення в Україну. Дані про них заноситимуть до реєстру військовозобовʼязаних і надаватимуть для перевірки до МВС та ТЦК. А тим, хто перебуває у розшуку МВС та ТЦК, анулюватимуть паспорт. Документ з такою інформацією шириться мережею.

Однак, цей документ є фейковим, так як ДП "Документ" не має повноважень для оформлення таких проїзних документів. Цим займаються дипломатичні представництва або консульські установи. Крім того, вказані в документі роки народження не відповідають віку, який підлягає призову. Також виявлено багато орфографічних помилок, що свідчить про його недостовірність.

Це вже не перший раз, коли Центр протидії дезінформації розвінчує неправдиві інформації, які поширюються ворожими каналами. Раніше, він розкривав фейкові новини про мобілізацію жінок в Україні.

Контрдивга: військовий адвокат заявила про порушення конституційних прав українців

Нагадаємо, новий законопроєкт щодо мобілізації пропонує перевірку чоловіків, які перебувають за кордоном, а також передбачає негативні наслідки за невиконання цих вимог. У зв'язку з цим, військовий адвокат Дар'я Соларьова підкреслила, що це порушення конституційних прав українців.