Торік рівень бідності в Росії сягнув історичного мінімуму – Bloomberg

Рівень бідності в Росії опустився нижче 10% за 2023 рік

За 2023 рік рівень бідності в Росії вперше за понад 12 років опустився нижче 10%, досягнувши історичного мінімуму. Про це повідомляє Bloomberg.

За даними видання, Росія під час наближення до президентських виборів показує добрі результати. Кремль витрачає значні кошти на соціальну підтримку сімей, підвищення пенсій, іпотечні субсидії та компенсації родичам військовослужбовців.

Зазначається, що "суспільне невдоволення економікою майже не відчувається". Однак, швидке зростання цін залишається проблемою, оскільки зменшує доходи росіян.

«Витрати на військові потреби Росія накопичила ще задовго до повномасштабної агресії. Але уряд таки може зіткнутися з ситуацією вибору між скороченням видатків або підвищенням податків. Адже з одного боку високі військові та соціальні виплати насправді можуть продовжити стимулювати зростання цін», - відзначив російський економіст Алекс Ісаков для Bloomberg.

Також зазначається, що зростання зарплат перевищує рівень інфляції. Наприклад, середньомісячна заробітна плата у 2023 році становить понад 74 тис. рублів ($814), що на 30% вище, ніж два роки тому. Однак, реальний наявний дохід не збільшився на понад 5% протягом останніх років.

Крім того, російський Мінфін запланував дефіцит федерального бюджету розміром 1,6 трлн руб на 2024 рік, але на кінець лютого цього року дефіцит вже становить 1,5 трлн руб. Грошові резерви також скоротилися вдвічі.

Незважаючи на певні спроби покращити ситуацію, великі виплати та соціальна підтримка не змінять загальний стан російського народу, який стикається зі зменшенням доходів та зубожінням.

Раніше повідомлялося, що кількість дрібних крадіжок в Росії значно зросла з січня по червень 2022 року порівняно з аналогічним періодом минулого року. Кількість осіб, визнаних винними у дрібних крадіжках судами у першому півріччі, зросла на 17% і становить 67 113 осіб.