Три найбільші компанії світу відмовились возити російську нафту

Три найбільші судноплавні компанії з Греції - TMS Tankers, Thenamaris та Minerva Marine - заявили, що вони відмовляються перевозити нафту з Росії з огляду на санкції, які запровадили Сполучені Штати. Ці грецькі компанії раніше активно співпрацювали з Росією, однак тепер намагаються запобігти можливим наслідкам з боку Заходу. Вони відмовились від подальшого перевезення російської нафти та нафтопродуктів після вересня-жовтня цього року.

Це рішення може виявитися сильним ударом для Росії, оскільки грецький флот, який складається з понад 100 танкерів, здатний перевозити 2,4 млн барелів нафти щодня. За даними Reuters, ці компанії мають намір уникнути перевезення нафти до країн, які знаходяться під санкціями.

Американські санкції також вплинули на декілька російських танкерів, обмеживши їх рух. За словами Мінфіну США, ці танкери експортували російську нафту за завищеними цінами, незважаючи на обмеження. Покищо деталі планів Європейського союзу на блокування проходу танкерам з російською нафтою через данські води залишаються невідомими.

У грудні провідні країни світу, включаючи Європейський Союз та Австралію, ввели обмеження вартості експорту російської нафти. Однак цього року світові ціни на нафту зросли, що призвело до того, що Росія продавала свою нафту по вищій ціні. План Данії контролювати рух танкерів, що проходять через данські протоки, може важливо вплинути на морський експорт РФ, адже до 60% російської нафти проходить через ці води.