Трудова міграція в Європі та США: економісти попереджають про небезпеку

Підприємства в Європі все більше залежать від робітників-мігрантів через нестачу робочої сили серед місцевого населення. Проте економісти попереджають про довгострокову небезпеку.

Через рекордний рівень міграції у всьому світі, унікальність викликала дебати серед економістів щодо залежності певних галузей від іноземної робочої сили.

Багато власників бізнесу кажуть, що були змушені залучати низькокваліфікованих іноземних робітників через старіння місцевого населення та зменшення робочої сили. Така проблема обертається не лише для Європи, але й для США, де по сільській місцевості безамериканської робочої сили немає. Цю проблему пояснює власник молочної ферми з Вісконсіна, який спирається на 13 мігрантів з Мексики для підтримки свого бізнесу.

За офіційною статистикою країн ЄС, тривалість життя в європейських країнах помітно зросла за останні 50 років. Прогнози показують, що до 2050 року люди старше 65 років складатимуть чверть населення ЄС. Це стосується і молодих поколінь, які недавно народилися у Німеччині, Франції, Італії та інших розвинених країнах Європи, у яких є значний шанс дожити до 100 років. Це призводить до навантаження ЄС з прогнозованою демографічною пірамідою.

Видання також зазначає, що це може мати драматичні наслідки для різних секторів, зокрема для економіки та системи охорони здоров'я, які муситимуть адаптуватися до нових реалій.

Дослідження в Брюсселі також передбачає, що міграція залишиться основним фактором росту населення Бельгії найближчими роками. З 2040 року очікується, що збільшення населення Бельгії буде залежати виключно від міграції, повідомляється у дослідженні урядового Управління планування досліджень та прогнозування.

Також варто зазначити, що кількість заявок на отримання притулку в країнах ЄС зросла на 18% до 1,14 мільйона у 2023 році, що є найвищим показником з часів міграційної кризи 2015-2016 років.