У Башкортостані ОМОН розганяє багатотисячний мітинг на підтримку засудженого активіста (відео)

Митинг у Башкортостані після засудження активіста Фаїля Алсинова

Сьогодні, 17 січня, у Башкортостані відбувається багатотисячний мітинг. Люди зібралися перед судовою будівлею у Баймаку, де проводилися судові слухи проти громадського активіста Фаїля Алсинова. Після того, як суд виніс вирок засудженному до 4 років позбавлення волі у колонії загального режиму, почалися сутички мітингувальників з ОМОНом.

Після оголошення вироку, люди почали кричати "Ганьба!". Спецназ почав бити та затримувати людей, протестувальники були відтіснені до паркану, щоб забезпечити виїзд автозаку зі засудженим Алсиновим.

Людей, які прийшли підтримати засудженого активіста, б'ють палицями, очевидці повідомляють про поранених та кількох затриманих. Один із перехожих, за його словами, постраждав від перцевого газу, який, як він стверджує, застосували поліцейські. Одному із протестувальників силовики розбили голову.

Є дві версії щодо початку протестів:

  • За даними російських ЗМІ, активіста Фаїля Алсинова засудили до 4 років колонії в справі про "розпалювання міжнаціональної ворожнечі" через його негативні висловлювання про трудових мігрантів та мешканців Кавказу.
  • За іншою версією ЗМІ, він закликав місцевих жителів не воювати в Україні.

Фаїля Алсинова засудили за статтею 282 КК РФ про "порушення ненависті чи ворожнечі". Він негативно висловився про трудових мігрантів під час мітингу за охорону природи Зауралля та гірського хребта Ірандик у 2023 році. Активіста судили за доносом голови Башкортостану Радія Хабірова, а Росфінмоніторинг включив його до переліку екстремістів та терористів.

До слова, віце-губернаторам російських регіонів доручили бути уважними до настроїв дружин та інших родичів мобілізованих, тому що "закордонні недоброзичливці можуть використати їх для дестабілізації ситуації всередині РФ".

Раніше влада російської столиці не дозволила дружинам мобілізованих російських окупантів провести мітинг. Причиною була небезпека поширення коронавірусу.