У Єльському університеті визначили ступінь пошкоджень українських електромереж із боку РФ

Лабораторія гуманітарних досліджень Єльського університету у США повідомила, що зафіксувала 223 випадки пошкодження електроенергетичної інфраструктури України з жовтня 2022 року по квітень 2023 року.

Більшість цих випадків ставалися далеко від фронту, що будить сумнів, чи були напади спрямовані на законні військові цілі, проінформували у дослідницькій лабораторії.

Схема атак свідчить про широкомасштабні та цілеспрямовані дії з метою припинення виробництва електроенергії у холодні місяці.

Ці висновки збігаються з даними консорціуму "Conflict Observatory", який підтримує Державний департамент США та документує військові злочини і звірства.

У протягом кількох місяців в кінці 2022 року та на початку 2023 року в Україні відбувалися часті вимкнення електрики у більшості регіонів. Ці вимкнення були результатом постійних ракетних та дронових атак з боку Росії на українську енергетичну інфраструктуру.

Остання зима пройшла без масових відключень електрики, атаки РФ на енергетичні об'єкти в Україні в цей період були регулярними.

Джерело: Радіо Свобода