У Львові пройшов форум із реінтеграції ветеранів

200 учасників та понад 30 спікерів взяли участь у благодійному форумі "Незалежні", присвяченому реінтеграції ветеранів, який пройшов 25 серпня у Львові.

Форум був організований виданням Forbes: учасники та спікери з корпоративного та державного сектору обговорили різні програми реінтеграції ветеранів, про помилки, яких слід уникати в роботі із ними та про те, як створити інклюзивне робоче середовище.

Про свій досвід розповідали представники Superhumans Center, фонду "Повернись живим" та ветеранської спільноти Veteran Hub. Участь у форумі також взяв львівський міський голова Андрій Садовий, міністерка економіки України Юлія Свириденко, заступниця міністра у справах ветеранів Тетяна Калита та заступниця міністра соціальної політики Дарина Марчак.

Першим під час форуму мав слово військовослужбовець Денис Квебек із темою "Чому говорити про реінтеграцію на часі". За його словами, коли військові повертаються з ампутацією та травмами, то їм дуже важко без розуміння їхніх проблем."Чим далі, тим більше в нас буде ветеранів. Ми маємо збудувати якісну систему між цивільним сектором та військовим сектором", зазначив він.

У панельній дискусії під назвою "Зона сили компаній, найкращі практики реінтеграції" взяли участь представники Vodafone, Нова пошта, МХП та ДТЕК. Модерував дискусію Роман Бондар з Korn Ferry.

Темою доповіді засновниці Veteran Hub Івони Костіної був "Шлях ветерана: як компаніям підтримати співробітника на будь-якому з його етапів".

"Суспільство, на жаль, сприймає одну й ту ж людину як двох різних. Воїна і захисника в один спосіб, а ветерана в інакший. Захисник - сильний та сміливий, а ветеран - ніби слабкий та той, хто потребує допомоги", - описала проблему Костіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд прийняв нове рішення щодо військово-лікарських комісій: у Міноборони розповіли про зміни

Анна Адом, директорка з управління персоналом та побуту Ferrexpo в Україні та Віктор Комаренко, офіцер-психолог 3-ї окремої штурмової бригади Збройних сил України обговорили як правильно розмовляти із тими, хто повернувся із фронту, як підготувати керівників та колектив до повернення ветеранів та навіщо докладати додаткових зусиль для їх адаптації.

Адом зазначила, що компаніям важливо самостійно змінюватись для ветеранів. Додала вона і про те, що держава має також брати активну участь у вирішенні проблем ветеранів, розробляючи продумані стратегії. Наприклад, досі невирішеними на рівні держави залишаються питання працевлаштування людей з інвалідністю, зокрема ветеранів, у гірничодобувній галузі. За словами спікерки, Ferrexpo активно просуває необхідність працевлаштування демобілізованих з інвалідністю на відповідні для них позиції.

Віктор Комаренко підкреслив, що ветеранів варто сприймати не як "проблемних людей, які потребують допомоги", а радше - як людей з унікальним досвідом, які заслуговують на визнання і вдячність. Він впевнений, що ветерани цієї війни не будуть замовчувати свій досвід, на відміну від ветеранів минулих воєн.

Під час форуму також відбувся благодійний аукціон, метою якого було зібрати кошти для виготовлення жіночих бронежилетів для 5000 жінок

Наприкінці форуму відбулось нагородження 25 українських компаній, які визнані кращими роботодавцями для ветеранів за версією Forbes.