У Мінсоцполітики роз'яснили ситуацію із припиненням виплат деяким переселенцям

Близько 4,9 млн внутрішньо переміщених осіб отримують допомогу від держави

Кількість внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в Україні наближається до 4,9 млн. Із них понад 50% отримують допомогу від держави, але лише 530 тисяч вдалося працевлаштуватися, повідомила заступник міністра соцполітики Дарія Марчак.

За її словами, фінансова підтримка ВПО від держави триває, але з'явилися нові вимоги для працездатних переселенців. Вони повинні стати на облік у центрі зайнятості чи отримати грант на відкриття власної справи, щоб продовжувати отримувати допомогу.

"У січні цього року ми прийняли постанову, що продовжує виплати для ВПО, які особливо потребують фінансової підтримки. Але ми також спрямовуємо зусилля на стимулювання працевлаштування ВПО. Наша мета - допомогти сім'ям знайти дохід і стати незалежними від фінансової допомоги держави"

За словами Марчак, майже 2,5 млн ВПО продовжують отримувати допомогу від держави улюбленим методом. Саме таким чином намагаються сприяти їх інтеграції в суспільство та забезпеченню доходу. Однак, така ситуація створює проблеми для економіки, оскільки зменшується кількість людей, які платять податки та створюють додану вартість.

Марчак також зазначила, що в Україні виник дефіцит кадрів, який може досягти 4,5 млн осіб. Зокрема, потребується перекваліфікація частини ВПО, щоб задовольнити попит на працю. Міністри соціальної політики, економіки та освіти вже працюють над цим питанням.

З метою стимулювання офіційного працевлаштування тих, хто втратив роботу, уряд продовжить допомогу ВПО, які не можуть працювати, ще на 6 місяців. Також сім'ї переселенців з дітьми, які перебувають на обліку в центрі зайнятості, можуть розраховувати на допомогу.

"Ми не прагнемо компенсувати довічно втрачені доходи сім'ї, а допомагаємо кожній родині знайти роботу. Наша філософія - поєднувати соціальні виплати зі стимулюванням певної соціальної поведінки та соціальними послугами. Це європейська практика"

Заступник міністра також зазначила, що важко встановити точні цифри тих ВПО, які не реєструються, щоб уникнути мобілізації. Але близько 3,6 млн осіб покинули свої будинки після 24 лютого 2022 року. Понад 3,9 млн українців, які шукають порятунку, перебувають в країнах Євросоюзу та Північної Америки. Не всі ВПО отримують допомогу від держави.

Нагадаємо, що допомогу для ВПО автоматично продовжать в Україні, проте одна категорія була випадково пропущена.