У німецьких супермаркетах дефіцит продуктів, й ось чому

Незважаючи на те, що Німеччина є провідною економікою Європи, вона зазнає економічних проблем. Супермаркети в країні стикаються з дефіцитом основних продуктів, зокрема свіжих овочів та фруктів, через суперечки між торговими компаніями та профспілками.

За даними газети Handelsblatt, супермаркети вже відчувають зменшення поставок, але менші та середні магазини стикаються з великими проблемами. Ця суперечка щодо заробітної плати в роздрібній торгівлі заходить у глухий кут, попереджає газета.

Профспілка Verdi заявила, що якщо роботодавці не приймуть заходи найближчим часом, це може мати наслідки на святковий сезон. Вони вимагають підвищення субсидій, збільшення відпусток і 13-ї зарплати. Але наразі торгові мережі та профспілки не знайшли компромісу.

Журналісти пояснюють, що менші магазини стикаються з найбільшими проблемами через обмежені складські площі, що робить їх залежними від регулярних поставок. Проблеми також стосуються мереж Edeka, Rewe, Netto, Penny та Kaufland. 

У результаті, у супермаркетах утворюються черги біля кас, а на полицях багато порожніх рядів. Останні кілька місяців німецькі споживачі відчувають наслідки суперечок щодо заробітної плати в оптовій та роздрібній торгівлі. Відчутний дефіцит основних продуктів харчування, зокрема молока, сиру, м'яса, овочів та фруктів, а також заморожених продуктів. Косметика та туалетний папір також закінчуються.

Проте представники галузі намагаються заспокоїти ситуацію. Голова відділу колективних переговорів Німецької асоціації роздрібної торгівлі (HDE) Стівен Харке заявив, що постачання продовольства в безпеці, незважаючи на страйки, і компанії готові до протестів.

Найбільше страйки працівників складів і логістики відбуваються в Північному Рейні-Вестфалії та Баварії. У східній частині Німеччини проблеми з постачанням менш помітні.

На замітку, експерти провели комплексне дослідження, щоб визначити найвищі та найнижчі вартості життя у Німеччині в різних регіонах. Найдорожчим містом для життя виявився не Берлін, а Мюнхен та його околиці, за результатами трьохрічного дослідження.