У Польщі грядуть масштабні скорочення працівників: до чого готуватися українцям

Тривожні новини про можливі звільнення на промислових підприємствах Польщі

В останні дні з'явилися тривожні новини про можливі звільнення чи реструктуризацію на великих промислових підприємствах Польщі. Деякі з них, переважно виробничі компанії, оголосили про масштабні скорочення. Зважаючи на те, що в Польщі перебуває більша кількість біженців з України, звільнення можуть торкнутися і їх.

Про це повідомляє BusinessInsider.

Видання пише, що причин масових скорочень працівників у Польщі є кілька. По-перше, це уповільнення зростання економіки, яке негативно впливає на роботодавців та знижує попит на продукцію.

Також у Польщі помітно знизився зовнішній попит – закордонні покупці рідше цікавляться польськими товарами, що призводить до скорочення обсягів виробництва.

Крім цього, у деяких галузях спостерігається сезонне зниження попиту, що призводить до тимчасових скорочень.

Реакція суспільства

Після появи інформації про скорочення, що готуються, в інтернеті розгорілися суперечки. Багато коментаторів пов'язують звільнення з діями нинішньої влади. Деякі компанії переносять виробництво до інших країн, де виробничі витрати (у тому числі на робочу силу та електроенергію) нижчі.

Заступник директора Польського економічного інституту Анджей Кубісяк закликає не робити поспішних висновків. Він пояснив, що повідомлення про масові звільнення можуть бути адміністративною вимогою для компаній, які планують реструктуризацію.

При цьому не всі заявлені до звільнення співробітники обов'язково втратять роботу. Частина може бути працевлаштована інших підрозділах компанії чи знайти роботу у іншому місці. Також цілком ймовірно, що реструктуризація розтягнеться на роки, і в результаті не всі заявлені до звільнення працівники втратять роботу.

Ситуація на ринку праці

Рівень безробіття у Польщі залишається на рекордно низькому рівні. Очікується пожвавлення економіки, а це має призвести до зниження кількості безробітних у поточному та наступному році до 5,4-5%.

Українські біженці, багато хто з яких уже працевлаштований, позитивно впливають на економіку Польщі. Рівень працевлаштування серед українських біженців у Польщі сягає 80%.

56% українських біженців мають вищу освіту, що вище, ніж в інших груп населення, а рівень володіння польською мовою сягав 21%.

Як повідомляла "Хвиля" раніше, поляки можуть зіткнутися із серйозною проблемою через мобілізацію в Україні вже найближчими місяцями.