У Раді допустили блокування рахунків українців за ухилення від мобілізації

Можуть блокувати рахунки та арештовувати майно ухиляючихся від мобілізації

Член комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Андрій Осадчук заявив про можливість блокування рахунків та арешту майна громадян, які ухиляються від мобілізації, шляхом адміністративного судочинства. Про це повідомляє УНІАН.

За словами Осадчука, збільшення штрафів за ухилення від мобілізації може спричинити масове неплатежу громадянами, особливо у провінційних містах і селах, де ці суми становлять значну частку доходу. Тому він передбачає, що багато людей просто не змогли б оплатити такі штрафи.

"Скоріш за все, в нас буде масова ситуація, коли ці штрафи не будуть оплачені громадянами, бо в них просто може не бути грошей або вони не захочуть це робити", - пояснив Осадчук.

У результаті такого неплатежу, виконавчі служби судів будуть перевантажені великою кількістю проваджень, що дозволить блокувати рахунки та конфіскувати майно ухиляючихся.

"Фактично таким чином Міноборони та Кабмін повертаються до тієї ідеї, яка була в законопроєкті про мобілізацію, де передбачалося блокування рахунків, і вона була відхилена ВР, бо це було неконституційно. Але зараз ця схема буде запущена через, в принципі, абсолютно законну процедуру - через адміністративне судочинство", - додав Осадчук.

Нагадаємо, Верховна Рада України збільшила штрафи для ухиляючихся від мобілізації. Також вона розглядає дві моделі "економічного бронювання" від мобілізації.