У російському СІЗО помер волонтер, який допомагав українським біженцям

У СІЗО помер Олександр Демиденко - білгородський волонтер

У СІЗО помер Олександр Демиденко, який допомагав українським біженцям повернутися додому. Смерть сталася 5 квітня, але про це стало відомо лише 8 квітня, повідомляє "ОВД.Інфо".

Демиденко перебував у СІЗО у справі про незаконний обіг вибухових пристроїв. За версією слідства, волонтер зберігав удома зброю часів Другої світової війни.

Наприкінці листопада 2023 року з'явилася інформація про другу кримінальну справу проти нього - за статтею про держзраду, проте адвокат Демиденко розповіла, що офіційно про порушення нової справи не повідомлялося.

У грудні 61-річного Демиденка відмовилися відпустити з-під варти під заставу.

Допомога біженцям та зникнення Олександра Демиденка

Весною 2022 року Демиденко став волонтером, надаючи допомогу українським біженцям на контрольно-пропускному пункті "Колотилівка" з Білгорода.

Також він дозволяв біженцям, яким потрібно було переночувати або у яких були проблеми з документами, залишатися у його приватному будинку. Близько 900 осіб зупинялися в його будинку з травня 2022 року, заявив сам Демиденко.

17 жовтня Демиденко зник на КПП "Колотилівка", коли супроводжував літню громадянку України. Очевидці та волонтери повідомили, що йому перегородили дорогу двоє учасників "територіальної оборони" та не пропустили далі. Після цього Демиденка затримали кадровики.

Силовики привезли Демиденка додому через три дні і провели там обшук. Дружина волонтера помітила на тілі чоловіка багато синців.

Смерть Гульнари Курталієвої

5 квітня, у Києві померла кримськотатарська журналістка Гульнара Курталієва після тривалої хвороби. Їй було 65 років. Курталієва працювала журналісткою кримськотатарської газети "Авдет" з дня її заснування в 1990 році та багато років працювала кореспонденткою "Укрінформ".