У ЗСУ з'являться сухпайки для вегетаріанців, кошерні та халяльні набори

Сухпайки для вегетаріанців, кошерні та халяльні набори
Сухпайки для вегетаріанців, кошерні та халяльні набори

Міністерство оборони України повідомляє, що воно змінює підхід до формування сухпайків для військовослужбовців, з урахуванням їх релігійних, медичних та етичних потреб.

Згідно з інформацією відомства, в рамках цієї ініціативи планується значне розширення асортименту сухпайків, що дозволить постачати військовослужбовцям більш різноманітні продукти, зокрема рослинні, кошерні та халяльні набори.

Нові сухпайки стануть доступними для військовослужбовців з грудня 2024 року, коли буде завершено процес розробки та затвердження асортименту.

ДОТ разом з Міноборони вже провели консультації з представниками Православної церкви України, Української греко-католицької церкви, ісламських та єврейських громад, а також громадських організацій "Кожна Тварина" та UAnimals, які займаються захистом прав тварин, та представниками ринку.

"Наша мета - забезпечити всі потреби наших військовослужбовців, враховуючи їхні переконання, здоров'я та етичні принципи. Ми прагнемо створити умови, в яких кожен захисник України почуватиметься комфортно і впевнено. Знаємо, що багато наших військових дотримуються різних релігійних традицій або мають особливі дієтичні потреби, тому ми активно співпрацюємо з релігійними громадами та експертами в галузі харчування. Ми також розуміємо важливість етичного вибору, тому рослинні сухпайки стануть важливою частиною нашої нової стратегії", - підкреслив заступник міністра оборони України Дмитро Кліменков.
"Як частина євроатлантичної сім'ї ми повинні переймати інклюзивну культуру й прагнути до максимально повного задоволення потреб військових. Ідея різноманітності меню виникла зокрема й тому, що ми наближаємось до європейських стандартів, де людина з відмінними потребами не ігнорується, а отримує необхідне. Ми маємо наближатись до ЄС та НАТО не лише стандартами, а й в питанні поваги до вибору людини у її вподобаннях. Інклюзивне харчування - це не просто зміни сухпайків, це зміни світогляду й наша адаптація до євроатлантичного вектора", - зауважила Галина Літош, директорка з управління портфелем проєктів ДОТ.

Читайте також