Захід витратив два мільярди доларів на продукти з російської нафти

Два мільярди доларів упустились від Заходу
Два мільярди доларів упустились від Заходу

Західні країни вже витратили 2 млрд доларів на закупівлю турецьких нафтопродуктів, які виготовляються з російської нафти, з початку 2024 року, повідомляє Politico.

Зазначається, що збільшується обсяг палива, яке постачається на Захід, і воно виготовляється з російської нафти на турецьких нафтохімічних заводах.

Один з турецьких нафтохімічних заводів, Star Aegean, який належить Азербайджану, на 98% залежить від російської нафти, при цьому близько 73% її поставок надходить від російського енергетичного гіганта "Лукойл", на який США наклали санкції. Однак майже дев'ять з десяти барелів, виготовлених нафтохімічним заводом, йдуть до західних союзників, які підтримують Україну.

Той факт, що нафта спочатку переробляється в третіх країнах, дозволяє обігнути санкції, оскільки не заборонено купувати нафтопродукти, виготовлені з російської нафти в іншій країні.

У повідомленні нагадують, що Україна вже багаторазово закликала закрити цю можливість.

Тим часом, Туреччина користується знижками на російську нафту від 5 до 20 доларів за барель порівняно з маркою Brent. Минулого року турецька сторона збільшила свої закупівлі на 34%, а протягом першого півріччя 2024 року - на 70%.

Нафтопродукти, які виробляються турецькими нафтохімічними заводами, продаються на 10% дешевше, ніж ті, які пропонує Саудівська Аравія.

Джерело: Економічна правда

Читайте також