Ухвалено перші зміни до державного бюджету на 2023 рік

У п'ятницю, 24 лютого, Верховна Рада ухвалила в другому читанні і в цілому законопроєкт № 8399 про збільшення видатків державного бюджету на 5,5 млрд грн.

Це перші зміни до держбюджету-2023. Про це повідомила народний депутат, голова бюджетного комітету Ради Роксолана Підласа в Facebook.

"Закон про зміни до бюджету забезпечує фінансування для новостворених Мінвідновлення та Державного агентства відновлення. Також він передає Фонд ліквідації наслідків збройної агресії (52,5 млрд) до Мінвідновлення", повідомила вона.

Підласа зауважила, що до другого читання додали кілька змін.

"Передбачили можливість компенсації (страховку) для власників морських суден і суден, які ходять у внутрішніх водах, у разі, якщо вони отримають пошкодження або будуть знищені Росією", зазначила Підласа.

За її інформацією, загальний обсяг компенсацій до 20 млрд грн в цьому році (наприклад, середня вартість суден, які заходили в Одеські порти в межах "зернової угоди" 13 млн доларів).

"Як джерело виплат Кабміну дозволяється використовувати Дорожній фонд", повідомила вона.

При цьому додано ще одне джерело наповнення Фонду ліквідації наслідків збройної агресії продаж активів російських олігархів за законом "Про санкції". Також зробили взаємозалік для Пенсійного фонду (1,8 млрд грн).

"Вони повертають гроші, які були виділені під час пандемії Covid-19 на поворотній основі для Фонду соцстраху, і ми їх відразу розподіляємо на пенсії. Розблокуємо ці кошти для виплати пенсій", заявила Підласа.

3 листопада 2022 року Верховна Рада ухвалила державний бюджет на 2023 рік.

За головний кошторис країни у другому читанні і в цілому проголосували 295 народних депутатів.

На безпеку та оборону виділять понад 1 трлн грн. Це більше 18% ВВП. Дефіцит бюджету складе понад 20% ВВП. Його планують покривати за рахунок допомоги міжнародних партнерів.