Україна готує жорсткий план на випадок припинення допомоги США, - Bloomberg

Україна готує план на випадок блокування допомоги від США

Україна розробляє план, щоб уникнути негативних наслідків, якщо допомога від США буде заблокована, і знайти кошти для покриття дефіциту бюджету. Вона може звернутися до МВФ для отримання фінансування шляхом продажу військових облігацій, підвищення податків і скорочення витрат.

План буде запропоновано МВФ під час візиту до Києва наступного тижня. Це буде підтвердженням, що Україна може обслуговувати свої борги, якщо союзники не нададуть допомогу. Україна очікує отримати від МВФ 15,6 млрд доларів.

Міністерство фінансів та Нацбанк обговорюють ризики, пов'язані з невиплатою кредиту без бюджетного плану, якщо США не нададуть допомогу. Україна має отримати від МВФ 5,3 млрд доларів до 2024 року.

За інформацією одного з українських чиновників, головним джерелом покриття нестачі коштів від США стане розширення внутрішніх державних запозичень. Крім того, не виключено підвищення податків або скорочення витрат.

Процес законопроекту щодо допомоги Україні від США ще триває, і результати неочевидні. Крім того, інтерв'ю Путіна журналісту Такеру Карлсону може негативно вплинути на блокування військової допомоги Україні.