Україна та Португалія підписали двосторонню угоду про співробітництво у сфері безпеки

Україна та Португалія підписали двосторонню угоду про співробітництво у сфері безпеки

Україна та Португалія підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки

Президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Португалії Луїш Монтенегру сьогодні підписали двосторонню Угоду про співробітництво у сфері безпеки. Згідно з угодою, Португалія підтримуватиме Україну у відновленні її територіальної цілісності, включаючи територіальне море.

Угода також передбачає, що Португалія надасть Україні військову підтримку у сумі не менше 126 мільйонів євро на цей рік. Крім того, Португалія підтверджує свою участь у міжнародній коаліції F-16, коаліції спроможностей морської безпеки, програмі закупівлі боєприпасів великого калібру і зусиллях із розмінування та зміцнення морської безпеки.

Окремі блоки угоди присвячені співпраці в галузі оборонної промисловості, розвідці, боротьбі з організованою злочинністю та пропагандою, а також протидії хімічним, біологічним, радіологічним та ядерним ризикам. Україна та Португалія також будуть координувати і зміцнювати спільні зусилля для підтримки України на шляху до вступу в НАТО.

Угода також висвітлює політична співпраця, включаючи підтримку української формули миру, приведення агресора до відповідальності, посилення санкцій проти РФ та спільну роботу над створенням механізму компенсації за збитки, втрати або шкоду, спричинені російською агресією. Португалія також зобов'язується продовжувати участь у Міжнародній коаліції за повернення українських дітей.

Це вже 12-та країна, з якою Україна уклала двосторонню безпекову угоду згідно з положеннями Спільної декларації G7, прийнятої в Вільнюсі минулого липня.

Зеленський оцінив шанси на повну військову перемогу над Росією.

Читайте також: